Diverse

Antonina Radu, condamnata din dosarul Colectiv, refugiată în Moldova, poate scăpa de închisoare

Antonina Radu, condamnata din dosarul Colectiv, refugiată în Moldova, poate scăpa de închisoare

Infoactual a pornit pe ”drumul” juridic, pentru a afla pașii care vor fi urmați în privința aducerii Antoninei Radu, în România, după ce aceasta a fost condamnată la pedeapsa cu închisoarea, în dosarul Colectiv.

Antonina Radu, condamnata din dosarul Colectiv, refugiată în Moldova, poate scăpa de închisoarea din România

Nicolae Eșanu, reputat jurist de la Chișinău, fost consilier al primului-ministru, în trecut având și funcțiile de secretar de stat, dar și viceministru în Ministerul Justiției Republicii Moldova, a spus, pentru infoactual că este un fapt notoriu că Moldova nu își extrădează cetățenii.

”Nu sunt expert în acest domeniu. Dar este notoriu ca Republica Moldova nu-și extrădează cetățenii. În măsura în care din informația disponibilă rezultă că peroana respectivă este cetățean al Republicii Moldova, extrădarea nu va fi posibilă”, a declarat pentru infoactual Nicolae Eșanu.

 Fostul căpitan ISU, Antonina Radu trebuie să fie adusă în România, pentru a executa pedeapsa dată. Potrivit procedurilor legale, pentru a o aduce în țară, România trebuie să declanșeze procedura de extrădare, care poate fi una de durată, în ceea ce privește implementarea legislației penale la Chișinău, am informat încă de ieri pe infoactual.ro.

După ce autoritățile române trimit celor din Republica Moldova mandatul european de arestare emis pe numele ei, o instanță din Republica Moldova urmează să se pronunțe cu privire la instituirea unei măsuri preventive.

”Dacă va fi depusă cererea oficială, atunci după epuizarea procedurilor interne, ar putea fi extrădată. Legea nu prevede ceva excepții pentru cetățenii români. Procedura de extrădare este prevăzută de Codul Penal al Republicii Moldova”, a declarat, pentru Infoactual, Stanislav Pavloschi, avocat cunoscut în Chișinău, cu o vasă experiență în domeniu.

”Mai întâi, România trebuie să trimită cerere oficială. Republica Moldova urmează să facă demersurile mai departe potrivit, Codului Penal al Republicii Moldova”, a mai spus pentru Infoactual și avocatul Lilia Trohin, avocat și membru al Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

Într-un interviu acrodat Antena3, un reprezentant al Biroului de presă din Ministerul de Interne al Republicii Moldova, a declarat că Antonina Radu este cercetată potrivit legislației naționale, aceasta fiind nevoită să se prezinte la organele de anchetă de fiecare dată când va fi invitată. El mai spus că Antonina, care inițial renunțase la cetățenia Republicii Moldova, a revenit la identitatea obținută prin naștere, în urmă cu doi ani și că poate să ceară să nu fie extrădată.

Moldova are nevoie de reforme

Republica Moldova are nevoie de reforme. Sigur, nu se pot face peste noapte, este nevoie de muncă asiduă și continuă. Despre aceasta vorbește și Nicolae Eșanu, pe pagina sa oficală, de Facebook.

 ”Atât guvernarea care promite schimbări rapide, cât și partea din societate care așteaptă schimbări miraculoase, în termene scurte, demonstrează că nu prea înțeleg ce înseamnă statul (instituțiile) și cum, acesta, funcționează. Aceste promisiuni sau așteptări ar fi cumva justificate, dacă statul ar putea fi comparat cu o mațină de curse. Dar, în realitate statul trebuie comparat cu un cilindru compactor de asfalt (каток), care merge la vale. Și oricine nu ar ajunge la volan este obligat să respecte regulile după care acesta se mișcă, având o marjă de discreție extrem de limitată. Și cu cât mai abruptă este panta (adică, cu cât mai tulburi sunt vremurile), cu atât mai mică este posibilitatea celui aflat la volan, de a influența viteza cu care se mișcă și direcția acestuia. Lucrurile se complică și mai mult dacă ținem cont că orice reformă a mașinăriei se poate face doar din mers…Pentru mine, personal, primul semn că, ceva ar putea sa se schimbe, va fi renunțarea la planurile cu zeci și sute de puncte”.

Întregul punct de vedere poate fi găsit în pagina de socializare a reputatului jurist de la Chișinău.