Actual International

Anunț îngrijorător: Kosovo nu exclude invazia Serbiei pe teritoriul său. Cum de au ajuns kosovarii la această concluzie

Anunț îngrijorător: Kosovo nu exclude invazia Serbiei pe teritoriul său. Cum de au ajuns kosovarii la această concluzie

Conflictele înghețate sunt  pe cale de a fi, acum, dezghețate. Există o persoană care are interes de a provoca război, foamete și teamă pe întrega planetă. O spun oficialii din toate statele lumii și o declară, mai nou, și un oficial al guvernului din Kosovo.

Anunț îngrijorător: Kosovo nu exclude invazia Serbiei pe teritoriul său. Cum de au ajuns kosovarii la această concluzie

Premierul regiunii Kosovo, Albin Kurti, și-a exprimat îngrijorarea privind ultimele semnale pe care le-a primit, pe căi neoficiale, deocamdată. Potrivit acestor date deținute de  Albin Kurti este posibilă o invazie a Serbiei, în statul vecin Kosovo. Și de această dată este vehiculat numele liderului de la Kremlin: ”Nu putem exclude că ne vor ataca, Putin este interesat de un nou război”, a declarat oficialul, într-o declarație publică.

Agravarea conflictelor cu sârbii minoritari ar putea duce la un nou conflict armat între Serbia și Kosovo, încurajat de Vladimir Putin, a declarat miercuri premierul kosovar Albin Kurti, într-un interviu pentru Reuters.

Amintim că tensiunile dintre Serbia și Kosovo au izbucnit la începutul acestei luni, când Pristina le-a cerut sârbilor care locuiesc în nord și nu recunosc instituțiile kosovare să înceapă să folosească plăcuțele de înmatriculare emise de Kosovo.

Situația s-a calmat deocamdată, după ce Kosovo, sub presiunea SUA și a Uniunii Europene, a fost de acord să amâne până în septembrie regula privind utilizarea plăcuțelor de înmatriculare a mașinilor. Forțele de menținere a păcii NATO au continuat să supravegheze respectiva regiune frontalieră cu probleme.

Nu ar trebui să excludem că aceste politici agresive ale Belgradului s-ar putea transforma, de asemenea, într-un atac împotriva Kosovo într-un fel sau altul. Nu spun că ne vor ataca săptămâna aceasta sau viitoare, dar ar fi total iresponsabil să excludem… posibilitatea creșterii tensiunilor și a unor noi conflicte”, a mai spus premierul kosovar.

Cum îl vede oficialul kosovar pe liderul rus

Albin Kurti a acuzat Rusia și pe liderul ei de un rol în stârnirea noilor tensiuni etnice sârbo-kosovare.

Despoticul președinte (Vladimir Putin) este un om care caută războiul și ar fi interesat să răspândească războiul. Dar avem instituțiile și organele noastre de securitate și apărare, Kosovo este un stat acum, nu mai suntem în anul 1998. Este anul 2022, așa că suntem mult mai pregătiți să ne apărăm suveranitatea, integritatea teritorială, să ne apărăm democrația, statul de drept și constituționalitatea”, a spus premierul Kosovo, citat de media.

Foto: arhiva/ video: documentar/youtube