Actual International

Intervenție în tensiunile dintre Serbia şi Kosovo. Ucraina e gata să acţioneze cu trupe

Intervenție în tensiunile dintre Serbia şi Kosovo. Ucraina e gata să acţioneze cu trupe
Twitter

Tensiunile din ultima vreme de la granița de nord a Kosovo au dus la unele declarații „fierbinți” în mediul politic. Un deputat ucrainean s-a declarat de partea kosovanilor, în caz că vor fi atatcați de sârbi.

Deputatul ucrainean Oleksiy Goncharenko a declarat că dacă Serbia „invadează” Kosovo, Ucraina este gata să acţioneze cu trupe pentru a-i apăra pe kosovari.

„Dacă Serbia invadează Kosovo, ar trebui să-i apărăm pe kosovari. Ucraina este gata să acţioneze cu trupele noastre pe teren. Rusia încearcă să înceapă un război agresiv. Exact după metoda lui Putin. Aşa cum am spus, Serbia este calul troian al lui Putin în Europa. Războiul oriunde în lume este teribil”, a scris deputatul pe Twitter.

Care sunt originile acestor tensiuni

Situația aceasta tensionată a început după ce etnicii sârbi din municipalitățile din nordul țării, de la granița cu Serbia, au blocat drumuri și s-au încăierat cu poliția în semn de revoltă față de decizia autorităților kosovare de a-i obliga să își schimbe plăcuțele de înmatriculare a mașinilor cu numere sârbești cu unele din Kosovo.

Noile reguli trebuiau să intre în vigoare de luni, 1 august, și ar fi obligat toţi locuitorii din Kosovo să-și schimbe documentele emise de Serbia cu unele kosovare. În plus, pentru a intra în Kosovo, aveau nevoie să obțină un document special, așa cum este cerut în acest moment pentru a trece granița spre Serbia.

Însă, în urma violențelor de la graniță, autoritățile de la Pristina au anunțat, duminică noaptea, că vor amâna implementarea modificărilor până la 1 septembrie.

Care sunt noile reguli

Poliţia din Kosovo a afirmat duminică că a fost ţinta unor focuri de armă în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade pe drumurile care duc în Serbia, în semn de protest faţă de politica frontalieră a guvernului, scriu AFP şi Reuters.

Noile reguli prevăd ca orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară. Pe de altă parte, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni.