Social

Apel important al medicilor! Iata ce le solicita pacientilor

In situaţia creată de pandemia de coronavirus, atenţia tuturor se îndreaptă spre marile spitale care trebuie să asigure tratarea pacienţilor infectati.

Cazuri ajung însă şi în spitalele mici, din cauză că pacienţii ascund adevărul şi expun astfel personalul şi întegul spital unui risc major. S-a întâmplat şi la Spitalul din Reghin, unde medicii sunt nevoiţi să verifice liste cu mii de persoane aflate în autoizolare şi carantină pentru a se asigura că pacientul care le cere ajutorul nu a intrat în contact direct cu vreun caz confirmat.

Reporter RRA: Spitalul Municipal Reghin deserveşte o populaţie de 100.000 de locuitori, un motiv în plus pentru directoarea Emilia Marcoci să ceară pacienţilor sinceritate când ajung la spital.

Emilia Marcoci: Să spună adevărul legat de contactele pe care le au cu rudele venite din străinătate sau de faptul ca ei au venit recent din străinătate, inclusiv pacienta depiostată COVID din Reghin nu a declarat la început că a venit din Germania.

Zece angajaţi din UPU şi alte două secţii, care au venit în contact în afara spitalului cu persoane pozitive, sunt acum în autoizolare la domiciliu. Între timp, la spital se epuizează stocul de dezinfectanţi, greu de găsit pe piaţă.

Emilia Marcoci: Dispunem de cantităţi mici de dezinfectant pentru mâini, pentru că nu am mai găsit la furnizori şi dezinfectant pentru aer. Este în cantităţi chiar mici în magazie. Încercăma cum să facem rost, dar nu prea au furnizorii.

Reporter: Un alt neajuns este că la Secţia ATI din Reghin există deocamdată un singur ventilator mecanic.

Emilia Marcoci: Urmează să primim printr-o donaţie un altul şi este în curs de achiziţionare ventilatorul care va fi plătit prin donaţia Bisericii Ortodoxe.

Reporter: Spitalul reghinean are peste 420 de angajaţi. Câţiva dintre ei au ales să locuiască în spaţiile oferite de primărie, pentru a nu-şi expune familia pericolului de infectare cu coronavirus.