Diverse

I-a păcălit un an că este medic! O tânără de 20 de ani a fost acceptată și a practicat într-un spital de stat ca doctor

I-a păcălit un an că este medic! O tânără de 20 de ani a fost acceptată și a practicat într-un spital de stat ca doctor

O tânără de 20 de ani a fost arestată după ce s-a aflat că a lucrat ca medic într-un spital public din Turcia, deși nu a studiat niciodată medicina. S-a întâmplat așa ceva și în România, dacă vă amintiți.

Familia lui Ayșe Özkiraz și-a dorit dintotdeauna ca aceasta să devină medic, așa că, după ce a absolvit liceul, a susținut examenul pentru facultatea de medicină, dar a picat. Aceasta nu a vrut să-și dezamăgească părinții, așa că, în loc să-și recunoască eșecul și să meargă mai departe, le-a spus că a intrat la prestigioasa Capa Medical University și că studiază pentru a deveni medic. Și-a falsificat chiar și nota de la examen și actele de înscriere pentru ca părinții ei să nu bănuiască nimic, dar acesta a fost doar începutul minciunii sale…

Tânăra a început să mintă pe toată lumea. Ea s-a instalat într-un cămin din Istanbul și le-a spus oamenilor că este studentă la medicină. De asemenea, a tipărit o legitimație de student falsă și a început să se plimbe prin Universitatea de Medicină Capa, interacționând cu studenții la medicină.

Într-o zi, când mama ei s-a îmbolnăvit și a trebuit să fie transportată la un spital din orașul Tekirdağ, Ayșe a venit acasă pentru a fi alături de părintele ei și a început să le spună angajaților din spital că ea însăși este medic. De asemenea, a mințit în privința vârstei sale, pretinzând că are 25 de ani, când avea doar 20 de ani, și a folosit carduri false de student la universitate, cărți de identitate de doctor și chiar o plachetă care arăta că Özkiraz absolvise cu cea mai bună notă din clasă, pentru a-și face minciuna credibilă.

După ce a câștigat încrederea personalului spitalului, lui Ayșe Özkiraz i s-a oferit șansa de a lucra acolo, iar ea a profitat de ocazie, în ciuda faptului că nu studiase și nu practicase medicina.

A participat și la o operație

„Cu timpul, am câștigat dragostea și încrederea medicilor din spital. Un medic șef, căruia i-am spus că vreau să devin chirurg pediatru, chiar m-a inclus într-o operație. În timpul operației, mi-a spus: „Haide, coase tu rana””, a declarat Özkiraz.

Cumva, tânăra de 20 de ani a reușit să se dea drept medic, dar, în ciuda eforturilor sale de a păstra aparențele, nu a putut face prea multe. În cele din urmă, medicii adevărați de la spitalul din Tekirdağ au devenit suspicioși, deoarece ea tot evita să răspundă la întrebări medicale de bază sau pur și simplu răspundea greșit. Când s-au convins că mințea în legătură cu pregătirea ei, personalul a chemat poliția.

În timp ce percheziționau apartamentul închiriat de Ayșe Özkiraz, poliția a găsit mai multe cărți de identitate false de la mai multe spitale din Turcia, documente contrafăcute și uniforme medicale. Ea a fost arestată și a recunoscut în cele din urmă că s-a dat drept medic timp de mai bine de un an.

Părinților femeii încă nu le vine să creadă că fiica lor i-a mințit și cred că trebuie să existe mai mulți factori în povestea lui Ayșe.

„Copilul meu nu ar încerca niciodată un astfel de lucru”, a declarat mama lui Ayșe Özkiraz reporterilor. „A luat masa în sălile de operație, medicul șef era și el cu ea. Ea este în fotografii cu medicul. Când am discutat prin videoconferință, ea stă în cameră cu asistentele. Sunt toate acestea minciuni? Nu putem înțelege nimic!”

Alte cazuri asemănătoare s-au petrecut și în alte țări

Ayșe Özkiraz nu este prima persoană care se dă drept medic.

O femeie din Franța s-a dat drept medic generalist, dar și expert în oftalmologie, timp de mai bine de 3 ani, fără să fi studiat medicina. O altă femeie din India a reușit să lucreze ca medic timp de 5 ani înainte de a fi descoperită și demascată.

În Marea Britanie, Alemi a lucrat ca psihiatru într-un centru pentru oameni care suferă de demență timp de 22 de ani până când, anul acesta, a fost descoperită că nu avea nicio diplomă în medicină.

Și în România, o tânără, Raluca Bîrsan, a lucrat ca medic într-o maternitate o perioadă lungă de timp – 10 ani.

Matteo Politi, italianul cu opt clase acuzat că a practicat medicina în mai multe clinici private din România cu acte false, este acum în pușcărie.