Actual Lifestyle

Aristotel Căncescu, fostul șef al județului Brașov, un senator și un primar, trimiși de DNA în judecată pentru corupție

Aristotel Căncescu, fostul șef al județului Brașov, un senator și un primar, trimiși de DNA în judecată pentru corupție
Arhiva infoactual.ro

Pentru abuz în serviciu, DNA a trimis în judecată un fost primar, un fost președinte de Consiliu Județean și un fost senator în Parlamentul României.

Pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată (3 acte materiale), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție,  Serviciul Teritorial Brașov, au trimis în judecată următorii inculpați:

  • Căncescu Aristotel Adrian (aflat în stare de deținere pentru executarea unei pedepse), la data faptelor președinte al Consiliului județean Brașov.
  • Taflan Ioan Șerban (în stare de libertate), la data faptelor primar al comunei Mândra, județul Brașov, pentru săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată (două sub formă de autorat, una sub forma complicității).
  • Grapă Sebastian (în stare de libertate), la data faptelor senator în Parlamentul României, fost consilier județean și persoană de încredere a primului menționat, pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată, ambele sub forma complicității
    Persoană fizică, administrator în drept al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată, ambele sub forma complicității

Starea de fapt

Procurorii au reținut, în esență (din rechizitoriul întocmit) următoarea stare de fapt:

“În perioada 25 martie 2013 – 28 august 2014, inculpatul Taflan Ioan Șerban, primar al comunei Mândra, la cererea și cu ajutorul inculpatului Grapă Sebastian, ar fi încheiat în mod nelegal, cu o societate comercială controlată și administrată in fapt de acesta din urmă, două contracte de lucrări pentru extinderea căminului cultural din comună, respectiv pentru refacerea infrastructurii pietonale din satul Ilieni.

Facturile emise de către societatea executantă au fost achitate în integralitate, deși unele utilaje, echipamente tehnologice și materiale nu ar fi fost utilizate efectiv, respectiv, lucrările ar fi fost executate doar parțial.
Ca urmare, ar fi fost cauzat un prejudiciu în dauna bugetului comunei Mândra în valoare totală de 430.314 lei, sumă ce reprezintă și folos necuvenit pentru firma administrată în fapt de Grapă Sebastian.

La solicitarea inculpatului Grapă Sebastian, cu care avea o relație foarte strânsă, în perioada 14 august 2013 – 29 mai 2014, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, președinte al Consiliului județean Brașov, ar fi inițiat și aprobat alocarea din fondul de rezervă al C.J. Brașov a sumei totale de 450.000 lei, deși condițiile legale nu ar fi fost îndeplinite, respectiv nu a fost indicată și justificată în vreun fel situația de extremă dificultate prevăzută de art. 36 din Legea nr. 273/2006. Banii respectivi, aprobați sub pretextul achitării unor lucrări efectuate și neachitate, ar fi urmat să ajungă la Grapă Sebastian, în baza unor contracte încheiate cu firma controlată de acesta.
În sprijinul demersurilor de mai sus, primarul comunei Mândra Taflan Ioan Șerban ar fi întocmit, semnat și transmis cereri de alocare a banilor care nu reflectau situația financiară reală a UAT Mândra”.

Drept urmare, s-au dispus măsuri asigurătorii față de toți inculpații.

Consiliul Județean Brașov, parte civilă în proces

În procesul penal cu suma totală de 450.000 lei (care reprezintă prejudiciu în dauna Consiliului), Consiliul Județean Brașov s-a constituit parte civilă.

Se precizează că până la data întocmirii rechizitoriului, Unitatea Administrativ Teritorială Mândra nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză, dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov .  Și conform Codului de Procedură Penală, această etapă a procesului penal reprezintă finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare.