Actual International

Asaltul de la Capitoliu. Se cere anchetarea penală și declararea lui Donald Trump ca ”inapt pentru a mai candida”

Asaltul de la Capitoliu. Se cere anchetarea penală și declararea lui Donald Trump ca ”inapt pentru a mai candida”
Infoactual/arhiva

Iată că s-a găsit și formula juridică prin care Donald Trump poate fi înlăturat din cursa electorală. Amintim că luna trecută, s-a anunțat, cu mare fast, că Donald Trump își dorește să candideze, pentru următorul mandat de președinte al SUA.

Asaltul de la Capitoliu. Se cere anchetarea penală și declararea lui Donald Trump ca ”inapt pentru a mai candida”

După îndelungi dezbateri, în dosarul ”Asaltul de la Capitoliu”, Comisia l-a acuzat pe fostul președinte de instigare la insurecție și alte infracțiuni federale, în timp ce l-a trimis la Departamentul de Justiție, care nu este obligat, însă, să dea curs acestor recomandări.

Se cere totodată pe lângă anchetarea penală și declararea lui Donald Trump ca ”inapt pentru a mai candida.”

Comisia Camerei Reprezentanților care anchetează atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu l-a acuzat luni pe fostul președinte Donald J. Trump de instigare la insurecție, conspirație pentru fraudarea Statelor Unite, obstrucționarea unui act al Congresului și o altă infracțiune federală, în timp ce l-a trimis la Departamentul de Justiție pentru o eventuală urmărire penală.

Acțiunea reprezintă o premieră. Este pentru prima dată în istoria americană când Congresul a sesizat un fost președinte pentru urmărire penală, un dosar considerat a fi codașul anchetei de 18 luni a comisiei privind efortul fostului președinte Trump de a anula alegerile din 2020, care a culminat cu o mulțime violentă de susținători ai fostului președinte care a asediat Capitoliul.

Comitetul special al Camerei Reprezentanților care a investigat atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu a prezentat luni 17 decembrie 2022, constatări specifice în rezumatul raportului său final. Iată constatările, citate de New York Times, în ediția de marți, 20 decembrie 2022.

Principala acuzație care i se aduce fostului președinte american: Începând din noaptea alegerilor și continuând până la 6 ianuarie și după aceea, Donald Trump a difuzat în mod intenționat acuzații false de fraudă legate de alegerile prezidențiale din 2020 pentru a contribui la efortul său de a anula alegerile și în scopul de a solicita contribuții. Aceste afirmații false i-au provocat pe susținătorii săi la violență pe 6 ianuarie.

În acest context, efervescent, fostul vicepreședinte american Mike Pence a declarat că speră că Departamentul de Justiție nu va depune acuzații împotriva lui Donald J. Trump, calificând comportamentul fostului președinte drept „nesăbuit”, dar nu criminal.

Cu toate acestea, Comisia parlamentară de anchetă a recomandat luni, printr-un vot unanim, ca fostul preşedinte republican Donald Trump să fie inculpat penal, inclusiv cu privire la insurecţie.

Decizia finală aparține Departamentului american de Justiţie, căruia îi revine rolul de a decide dacă să-l inculpe penal sau nu pe Donald Trump.