Actual International

Aseară, după discuția dintre Putin și Macron, echipa AIEA a anunțat că la centrala nucleară Zaporojie s-a dat drumul la curent

Aseară, după discuția dintre Putin și Macron, echipa AIEA a anunțat că la centrala nucleară Zaporojie s-a dat drumul la curent

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectată complet de la rețeaua electrică și oprită, duminică, au anunțat autoritățile ucrainene, citate de DPA. „S-a decis ca reactorul numărul șase să fie pus în cea mai sigură stare, aceea de răcire”, a anunțat, în aceeași zi, agenția atomică ucraineană Energoatom, referindu-se la ultimul reactor care mai era în funcțiune din cele șase ale centralei.

În ciuda avertismentelor internaționale, cea mai mare centrală nucleară din Europa și zona din jurul ei au fost săptămâni la rând bombardate, Rusia și Ucraina acuzându-se reciproc de aceste atacuri.

Aseară, după discuția dintre Putin și Macron, echipa AIEA a anunțat că la centrala nucleară Zaporojie s-a dat drumul la curent

Centrala nucleară de la Zaporojie (ZNPP) din Ucraina se află în centrul atenției de o bună bucată de vreme. Un telefon istoric vine să facă lumină în acest caz controversat. Președintele rus Putin pune mâna pe telefon și îl sună pe Macron, omologul său francez.

Ca prin minune, după această discuție telefonică, o linie de alimentare de rezervă a centralei nucleare Zaporojie (ZNPP) din Ucraina a fost restabilită, potrivit unui tweet publicat duminică de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Linia de rezervă va furniza centralei „energia electrică externă de care are nevoie pentru răcirea reactorului şi pentru alte funcţii de siguranţă”, a precizat AIEA, citată de CNN.

Anterior, operaţiunile centralei nucleare Zaporojie din Ucraina au fost complet oprite din motive de siguranţă, a anunţat duminică Energoatom, agenţia de stat responsabilă de centrală.

O convorbire telefonică menită să facă lumină

Vladimir Putin l-a sunat pe Emmanuel Macron și a reclamat atacurile ucrainenilor la Zaporojie care ar putea avea „consecințe catastrofale”. Președintele francez i-a răspuns însă că ocupația rusă a centralei nucleare este de fapt ce compromite securitatea.

Ce doi președinți, Putin și Macron. Foto: Colaj Profimedia Images

Vladimir Putin a atras atenția omologului francez că „atacurile constante ale ucrainenilor asupra sitului centralei Zaporojie ar ar putea duce la consecințe catastrofale”, potrivit unui comunicat al Kremlinului, citat de AFP. El a cerut ca Occidentul să facă presiuni asupra Kievului astfel încat „atacurile să înceteze imediat”.

Cei doi lideri s-au declarat ca fiind pregătiţi pentru o „interacţiune nepolitizată” în această problemă, cu participarea Agenţiei internaţionale pentru energia atomică (AIEA), conform comunicatului Kremlinului.

De cealaltă parte, potrivit comunicatului emis de Președinția franceză, citat de Reuters, Macron i-ar fi cerut lui Putin să retragă armele grele și ușoare din centrală și i-a spus că Moscova ar trebui să respecte recomandările Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a asigura securitatea locului.

„Președintele va rămâne în contact cu președintele (Volodimir) Zelenski, precum și cu directorul general al AIEA și va vorbi din nou în zilele următoare cu președintele Putin, astfel încât să se poată găsi un acord care să garanteze securitatea la centrala electrică”, se mai arată în comunicatul emis de Palatul Elysee.

Discuția ar fi avut loc la inițiativa Kremlinului, menționează acceași sursă, pentru media.

 

Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia