Actual

Astăzi este Marțea Mare sau Marțea Seacă. Ce denie este rânduită pentru această seară

Hristos-Cele-10-fecioare-022-1200x1363
Foto: lataifas.ro

Odată trecută Sâmbăta lui Lazăr, toți creștinii ortodocși au intrat în Săptămâna Mare, numită și Săptămâna Patimilor, ultima săptămână din Postul Paștelui 2023 și perioada de dinaintea Învierii Lui Iisus.

Ca întreg postul, dar mai cu seamă în aceste zile, se cuvine să fim smeriți și să încercăm să ne curățim sufletește în așteptarea celui mai Mare Miracol al creștinătății.

De asemenea, așa cu ieri a fost Denia Patriarhului Iosif, și în această seară se ține o denie. Este vorba despre Denia Piledei celor zece fecioare.

Săptămâna Mare, numită și Săptămâna Sfântă sau Săptămâna Patimilor, reprezintă o perioadă de smerenie și curățare spirituală pentru credincioși, în care preoții îndeamnă la post, rugăciune și la spovedanie. Caracteristica esențială a acestei săptămâni sunt Deniile. Ele își întâmpină mirele cu candelele aprinse, adică pe Mântuitor.

Pilda celor zece fecioare

Cinci fecioare „înțelepte” și cinci „neînțelepte” se pregătesc pentru nuntă. În așteptarea mirelui care întârzie, fecioarele adorm. Mai târziu, la miezul nopții, se vestește sosirea mirelui, adică a Mântuitorului, iar fecioarele se trezesc.

Untdelemnul din candelele mireselor neînțelepte este pe terminate, așa că ele cer ajutorul fecioarelor înțelepte pentru a le împrumuta cu untdelemn, astfel încât candela lor să nu se stingă.

Fecioarele înțelepte refuză să împartă untdelemnul cu celelalte fecioare, pe motiv că și candelele lor se pot stinge. Fecioarele neînțelepte sunt nevoite să plece astfel pentru a cumpăra untdelemn.

În timp ce ele lipsesc, sosește mirele. El merge la nuntă împreună cu fecioarele „care erau gata” și ușa se închide. Vor ajunge și fecioarele neînțelepte, dar vor găsi ușa închisă și vor striga: „Doamne, Doamne, deschide-ne noua”, iar mirele le raspunde: „Adevărat zic vouă: Nu vă cunosc pe voi”.

Hristos a dorit ca prin această pilda să arate importanța pregătirii pentru judecata de apoi. Din această pildă trebuie practic să înțelegem că perioada postului trebuie însoțită și de milostenie și că „nu suntem moștenitori ai Împărăției Lui Dumnezeu”.

Milostenia trebuie să ne fie sprijin

Pilda se încheie cu aceste cuvinte: „Privegheați și vă rugați, că nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului”, conform crestinortodox.ro.

Astfel, denia din Marțea Mare ne arată că intrarea în Împărăția lui Dumnezeu este asemenea unei nunți. Pentru acest lucru, Hristos vine ca Mire la Judecata de apoi. Pilda celor zece fecioare este un îndemn la o neîncetată priveghere și la milostenie.

În tradiția populară, în Marțea Mare gospodinele fac curățenie de Paște. De asemenea, este şi ultima zi în care oamenii mai pot munci la câmp.

Mâine, denia va aminti de momentul în care Maria Magdalena i-a spălat lui Iisus picioarele cu propriile lacrimi, în semn de căință, în timp ce se afla în casa lui Iosif cel Lepros.