International

Atac masiv lansat de Rusia asupra Ucrainei înainte de sărbătoarea de 9 mai, Ziua Victoriei

Rusia și Ucraina
sursa foto: dreamstime.com

Rusia a lansat un val de lovituri pe scară largă asupra Kievului și a întregii Ucraine, semănând distrugeri și răniți, au declarat oficialii la începutul zilei de luni, în timp ce Moscova se pregătește pentru sărbătoarea prețuită de Ziua Victoriei, care marchează aniversarea înfrângerii sale în fața Germaniei naziste, transmite Reuters.

Cel puțin cinci persoane au fost rănite din cauza loviturilor rusești asupra Kievului, au declarat oficialii ucraineni, în timp ce rachete rusești au incendiat un depozit de produse alimentare în orașul Odesa de la Marea Neagră și au fost raportate explozii în alte câteva regiuni ucrainene.

Moscova se pregătește de parada de Ziua Victoriei

Noile atacuri au loc în timp ce Moscova se pregătește pentru parada de Ziua Victoriei de marți, o aniversare-cheie pentru președintele Vladimir Putin, care a evocat spiritul armatei sovietice care a învins forțele germane naziste pentru a declara că Rusia va învinge o Ucraină presupusă a fi în ghearele unei noi încarnări a nazismului.

Rusia a intensificat bombardamentele asupra Bakhmut în speranța de a-l cuceri până marți, a declarat cel mai important general ucrainean responsabil cu apărarea orașului asediat, după ce grupul de mercenari Wagner al Rusiei a părut să renunțe la planurile de retragere din acest oraș. Trei persoane au fost rănite în explozii în cartierul Solomyanskyi din Kiev și alte două au fost rănite când resturi de drone au căzut pe cartierul Sviatoshyn, ambele la vest de centrul capitalei, a declarat primarul Vitali Klitschko pe canalul său de mesagerie Telegram.

Administrația militară de la Kiev a precizat că resturi de dronă au căzut pe o pistă a aeroportului Zhuliany, unul dintre cele două aeroporturi de pasageri din capitala ucraineană, fără a provoca incendii, dar serviciile de urgență lucrau la fața locului.

De asemenea, aceasta a precizat că, în districtul central Shevchenkivskyi din Kiev, resturi de dronă par să fi lovit o clădire cu două etaje, provocând pagube. Nu au existat informații imediate cu privire la posibile victime.

Explozii puternice în Kiev

Martorii Reuters au declarat că au auzit numeroase explozii în Kiev, iar oficialii locali au declarat că sistemele de apărare aeriană au respins atacurile. Nu a fost imediat clar câte drone au fost lansate asupra Kievului.

Serhiy Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa, a postat pe canalul său Telegram fotografii cu o structură mare complet cuprinsă de flăcări, în ceea ce a spus că a fost un atac rusesc asupra unui depozit de produse alimentare, printre altele. După ce alerte de raid aerian au răsunat timp de ore întregi în aproximativ două treimi din Ucraina, au existat, de asemenea, rapoarte mediatice despre sunete de explozii în regiunea sudică Kherson și în regiunea Zaporizhzhia din sud-est, transmite Reuters.

Vladimir Rogov, un oficial local instalat de Rusia în Zaporizhzhia, a declarat că forțele ruse au lovit un depozit și o poziție a trupelor ucrainene în Orikhiv, un mic oraș din regiune. Reuters nu a reușit să verifice în mod independent acest raport.

Separat, forțele rusești au bombardat duminică opt locații din regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei, a declarat administrația militară regională într-o postare pe Facebook.

În ultimele două săptămâni, loviturile s-au intensificat și asupra țintelor deținute de Rusia, în special în Crimeea. Ucraina, fără a confirma vreun rol în aceste atacuri, spune că distrugerea infrastructurii inamice este o pregătire pentru atacul său terestru mult așteptat.

Vladimir Putin a invadat Ucraina la 24 februarie 2022, numind-o „operațiune militară specială” pentru a apăra Rusia de neonaziștii din Ucraina, dar Kievul și aliații săi spun că a fost o acțiune neprovocată, de acaparare a terenurilor.

Invazia a declanșat cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial și a ucis mii de oameni și a forțat milioane de oameni să părăsească țara.