Actual

Atenție, expiră voucherele! Până când mai puteți folosi suma de 1.450 de lei

creste-valoarea-voucherelor-vacanta
sursa foto DobrogeaTV

Voucherele de vacanță sunt furnizate bugetarilor începând cu anul 2019, iar instituțiile publice sunt obligate să facă acest lucru. Însă, aceste vouchere au și un termen limită până la care pot fi folosite. Odată depășit termenul, suma de 1.450 de lei nu mai este disponibilă pentru beneficiari.

„Instituțiile și autoritățile publice (…) indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, precizează OG care stabilește principiile acordării acestor vouchere.

Când expiră voucherele?

Guvernul a susținut că bugetul de stat nu a putut susține indemnizațiile de vacanță stabilite prin Legea 153/2017 la momentul emiterii ordonanței privind voucherele de vacanță.

Mai mult, în OUG nr. 131/2021 se menționează că „instituțiile publice (…) acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”.

În plus, toate voucherele acordate au fost emise în format electronic doar din luna februarie a anului precedent, ceea ce înseamnă că bugetarii au primit vouchere de vacanță pe suport din hârtie până la acel moment.

Tichetele de vacanță de 1450 de lei, în special cele emise în anii anteriori, mai precis în  2019 și 2020, mai pot fi folosite până la sfârșitul lunii iunie ale anului curent.

Cardurile cu vouchere de vacanță încep să fie completate cu suma de 1450 de lei pentru 2023, pe măsură ce se apropie sezonul estival.

Legislația nr. 165/2018 referitoare la eliberarea voucherelor va sta la baza reglementării acestor tichete.

Cum pot fi folosite voucherele de vacanță?

„Acordarea, în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020, a indemnizațiilor de vacanță sau a primelor de vacanță, după caz, sub forma voucherelor de vacanță în valoare de 1.450 lei s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România, încurajând un număr de circa un milion de salariați români din cadrul instituțiilor de stat sau al societăților în care statul este acționar unic sau majoritar, să-și petreacă concediile în țară”, scrie în nota de fundamentare a Ordonanței.

Potrivit Ziarul Unirea, cupoanele de vacanță pot fi folosite pentru a plăti servicii hoteliere sau de cazare, cum ar fi pensiuni sau alte locații în care se intenționează să se desfășoare vacanța.

Potrivit Ordonanței de Guvern publicată vinerea trecută, 28 aprilie, în Monitorul Oficial, personalul care lucrează în sectorul public și de stat din România va primi tichete de vacanță care vor continua să aibă valoarea de 1.450 de lei bucata, dar numai online, până în 2026.