Actual

Lovitură pentru bugetari! Se anunță tăieri din venit

Bani Sursa foto MediaFLUX.ro
Sursa foto MediaFLUX.ro

PNRR aduce beneficii financiare importante pentru România, dar are și obligații care se vor resimți în salariile angajaților publici, potrivit ministrului Fondurilor Europene.

Potrivit lui Marcel Boloș, salariile angajaților de la stat vor scădea odată ce stimulentele vor fi limitate la 20% din salariul de bază. Noua lege a salarizării care a fost elaborată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență ar urma să execute în primul rând această schimbare.

„Avem procentul de 20 maxim bugetarilor, avem maxim. Putem să avem o sută de sporuri, poate este un exemplu deplasat, vom avea un plafon la salariu de bază, nu la fondul de salarii. Aici s-a dat mandat din partea Guvernului să încercăm la cheltuielile cu salariile, nu știu cum vom reuși”, a spus Boloș duminică, 30 aprilie.

Scad sporurile bugetarilor

Deși numărul de bugetari trebuie revizuit, ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș, a subliniat că nu vrea să supere pe nimeni din sectorul public.

Ministrul susține că această acțiune este necesară pentru a reduce drastic indicele legat de cheltuielile salariale. „Scenariul doi constă în revizuirea numărului de bugetari. Acest scenariu trebuie asumat politic, este o decizie de coaliție. Va trebui să fie o reducere semnificativă a indicatorului legat de cheltuielile cu salariile. Nu vreau să bulversez pe cei din sectorul public, dar e o realitate reforma, e scrisă negru pe alb în PNRR”, a declarat Marcel Boloș, potrivit Antena3 CNN.

La scurt timp după ce coaliția de guvernare a respins ideea de a reduce salariile bugetarilor, ministrul Boloș a făcut aceste comentarii.

Marius Budăi spune că salariile nu se vor micșora

Reasigurându-i pe români, Marius Budăi declară că formularea unei noi legislații de salarizare nu include în niciun caz o reducere a salariilor personalului bugetar.

În cadrul unei conferințe de presă susținută la Ploiești, reprezentantul a subliniat că în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României s-a promis că bonusurile pentru angajații din sectorul public nu vor depăși 20% din salariile acestora.

„Scrie în PNRR că trebuie să venim la o masă de sporuri de 20% pe individ. Vom vedea. Lucrăm la construcţia legii salarizării, dar în niciun caz în sensul tăierii salariilor, sub nicio formă”, a declarat Marius Budăi.

În plus, potrivit lui Budăi, coaliția de guvernare nu a discutat dacă vor fi reduse indemnizațiile pentru cei care lucrează în sectorul public și câștigă mai mult decât președintele.

„Nu am avut această discuţie acum, în coaliţie, đar lucrăm la legea salarizării şi probabil acolo vom discuta pe rearanjarea coeficienţilor. Dacă legea salarizării nu ar fi fost pusă între paranteze şi ar fi ajuns la nivelul maxim din 2022, cu siguranţă şi rezolvarea inechităţilor ar fi avut un impact mai mic, pentru că am fi ştiut ce avem de îmbunătăţit. Din păcate, tot un guvern de dreapta a pus şi legea salarizării între paranteze”, a explicat ministrul Muncii.