Actual

Au fost înregistrate de 14 ori mai multe infecții respiratorii acute comparativ cu anul trecut. 2.000 de cazuri în șapte zile

gripa

În urmă cu un an, România se afla în plin val trei al pandemiei de COVID-19 și erau în vigoare restricții, inclusiv obligativitatea purtării măștii de protecție. Din 9 martie anul acesta, restricțiile au fost ridicate complet. Cu toate acestea, numărul de cazuri de gripă a crescut într-un mod alarmant.

Au fost înregistrate de 14 ori mai multe infecții respiratorii acute comparativ cu anul trecut. 2.000 de cazuri în șapte zile

Pe întregul teritoriul țării, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 65.049, de 1.8 ori mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (36.483) şi cu 13.9% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (75.628), potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Numărul cazurilor de gripă rămâne ridicat. 2.149 de cazuri de gripă clinică s-au înregistrat în cea de-a 14-a săptămână a anului, faţă de doar 153 de cazuri în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă de 14 ori mai multe îmbolnăviri, arată cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Potrivit hotnews.ro, nu a fost raportat niciun deces confirmat cu virus gripal.

Pana la data de 10.04.2022 au fost vaccinate antigripal 1.506.362 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii, precizează Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunţat săptămâna trecută că la farmacie s-ar putea desfăşura „activităţi favorabile sănătăţii publice”, precum vaccinarea antigripală.

„Cred că farmacia în general este un loc în care putem desfăşura multe activităţi favorabile sănătăţii publice, de la informare-educare, implicarea şi în vaccinare. Există modele cel puţin în ceea ce priveşte vaccinarea antigripală în alte ţări şi putem face un astfel de model şi în România. (…) Noi discutăm foarte mult despre serviciile preventive care ar trebui să stea la baza politicilor de sănătate în România, care să facă sustenabil sistemul de sănătate, pe de o parte, să reducă numărul de ani viaţă cu boală şi să ofere bunăstare populaţiei din România, exact aşa cum îşi propune şi Organizaţia Naţiunilor Unite în cadrul obiectivelor de dezvoltare sustenabilă. (…) Poate că şi măsurarea glicemiei, de exemplu, ar putea să fie practicată în unele farmacii şi sunt lucruri extrem de simple care se pot face nu cu multe investiţii”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Tulpina Omicron se răspândește peste tot în lume, dar deocamdată numărul de spitalizări pare să rămână relativ scăzut. Mai mulți specialiști au explicat care sunt diferențele dintre simptomele coronavirusului, gripei sau a unei răceli obișnuite.

Atât Covid, cât și gripa provoacă adesea simptome precum febră, oboseală, dureri în gât, dificultăți de respirație și vărsături sau diaree, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Specialiştii au precizat că gripa poate fi mult mai gravă decât tulpina Omicron.

„Trebuie precizat că există posibilitatea ca anumiţi pacienţi, şi mai ales cei nevaccinaţi, să dezvolte simptome mult mai severe decât persoanele infectate cu noua tulpină Covid-19, Omicron. Gripa are o simptomatologie destul de severă. Tipul de gripă identificat în acest sezon la pacienţi este de tip A”, a subliniat dr. Florin Roşu.