Actual Diverse

Australia: peste 200 de balene au eșuat pe o plajă îndepărtată de pe coasta de vest a Tasmaniei. Autoritățile sunt în alertă

Australia: peste 200 de balene au eșuat pe o plajă îndepărtată de pe coasta de vest a Tasmaniei. Autoritățile sunt în alertă
bbc.com

Cașaloți și balene-pilot au murit în Tasmania. Este pentru a doua oară în decurs de doi ani de zile când Tasmania se confruntă cu acest fenomen.

Potrivit oficialilor locali din Tasmania, la începutul acestei săptămâni 14 caşaloţi au murit după ce au eşuat pe o plajă din Insula King, situată la nord de Tasmania, iar miercuri, 21.09.2022, sute de balene-pilot, denumite şi globicefale, au fost găsite eşuate pe coasta de vest a insulei australiene şi doar jumătate dintre ele par să fie încă în viaţă.

„Un grup de aproximativ 230 de cetacee au eşuat în apropiere de portul Macquarie”, a anunţat Ministerul pentru Resurse Naturale şi Mediu din statul australian Tasmania. „Se pare că aproximativ jumătate dintre aceste animale sunt în viaţă”, au declarat oficialii australieni.

Localnicii au acoperit balenele eșuate cu pături și au turnat găleți cu apă peste ele pentru a încerca să le țină în viață, potrivit bbc.com.

FOTO aljazeera.com

Zecile de mamifere marine dispersate de-a lungul unei plaje vaste au fost surprinse în imagini filmate de la bordul unor vehicule aeriene.

Potrivit autorităţilor australiene, mai mulţi experţi în conservare marină, precum şi o echipă ce dispune de materiale şi dispozitive de salvare a cetaceelor, au pornit deja spre acea zonă.

Biologi și medici veterinari încearcă să afle cauza morții celor 14 mamifere marine descoperite la începutul acestei săptămâni

Tot miercuri, 21.09.2022, pentru a descoperi cauzele care au dus la eşuarea unui grup de 14 caşaloţi descoperiţi morţi pe o plajă a Insulei King, situată la nord de Insula Tasmania, s-au mobilizat și biologii şi medicii veterinari din Australia.

Pentru a realiza o anchetă, experţii din cadrul Agenţiei de conservare a naturii din Tasmania s-au deplasat pe acea plajă. Niciun caşalot nu a fost descoperit în apele din jurul insulei King în urma unor operaţiuni de căutare aeriană.

Care este cauza deceselor acestor vieţuitoare

Biologul Kris Carlyon de la Agenţia de Conservare a Naturii din Tasmania, a declarat pentru ziarul local Mercury că “Ar putea fi vorba despre un simplu ghinion. Este motivul cel mai frecvent întâlnit în cazul unor eşuări în masă. Este posibil ca animalele să fi căutat hrană în apropierea unui ţărm (…) şi poate că au fost prinse de reflux. Aceasta este, pentru moment, teoria avută în vedere”.

De asemenea, potrivit biollgului, caşaloţii au eşuat cel mai probabil duminică şi au fost descoperiţi luni.

2020, anul celui mai grav fenomen de acest gen din Tasmania

Tasmania s-a confruntat cu cel mai grav episod de eşuare în masă a unor vieţuitoare marine în anul 2020, când 470 de balene au rămas blocate pe o plajă din vestul acestui stat australian.

La momentul respectiv au murit peste 300 de balene-pilot, în ciuda eforturilor întreprinse de zeci de voluntari care au încercat timp de mai multe zile să le salveze şi să le elibereze în apele glaciale din jurul Tasmaniei.

Balenele-pilot sunt animale extrem de sociabile şi pot să îi urmărească pe membrii din grupul lor care s-au rătăcit, ajungând la rândul lor în situaţii periculoase.

Care a fost cauza morții balenelor-pilot în 2020

Ceea ce s-a întâmplat în 2020, privind eşuarea pe ţărm a unor mamifere marine, a rămas un mister neelucidat nici azi. Potrivit experților, motivele pot fi multiple, iar unele dintre aceste incidente nefericite ar putea fi provocate de către oameni.

Există, totuși şi anumiţi experţi care au emis o ipoteză potrivit căreia balenele-pilot eşuate în 2020 s-ar fi rătăcit după ce s-au hrănit în proximitatea ţărmului sau după ce au urmat una sau două balene dezorientate.