Actual International

Autoritatea de supraveghere a presei din Rusia a şters publicația de știri Novaya Gazeta

Autoritatea de supraveghere a presei din Rusia a şters publicația de știri Novaya Gazeta
Colaj/turnulsfatului

Presa liberă, echidistantă, imparțială, nu mai există în Rusia. Una după alta, publicațiile s-au închis sau au fost închise. Ultima redută care a căzut acum, fără voia ei, este site-ul de știri independent Novaya Gazeta. Ediția scrisă era printre cele mai citite ziare scrise și în Moldova de peste Prut. În ultima perioadă se transformase în on-line, dar acum nici acesta nu va mai fi.

Autoritatea de supraveghere a presei din Rusia a blocat accesul oamenilor la site-ul de știri independent Novaya Gazeta

Joi, 17 noiembrie 2022, autoritatea de supraveghere a presei din Rusia a blocat accesul la site-ul de știri independent Novaya Gazeta, potrivit Reuters.

Novaya Gazeta și-a suspendat publicarea pe site-ul său, pe rețelele de socializare și în format tipărit în luna martie, ca răspuns la noile legi stricte de cenzură introduse de Rusia.

Ziarul pe când era ediție tipărită, în cioșcurile de la Chișinău. Foto: Timpul.md

Istoricul evenimentelor acestui ziar cu mii de cititori

Novaya Gazeta a fost ultima și cea mai proeminentă instituție media independentă din Rusia. Ziarul premiat a fost fondat în 1993 cu bani proveniți din Premiul Nobel pentru Pace acordat fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov.

Editorul Dmitri Muratov a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 2021 (alături de editorul filipinez Maria Ressa), pentru contribuția sa la protejarea libertății presei. Câteva luni mai târziu, autoritățile au luatși primele măsuri drastice împotriva redacției sale.

„Ceea ce faceți este o crimă”, a declarat editorul șef Muratov, atunci când licența online a publicației a fost suspendată de autoritățile ruse, în luna septembrie. „Privați sute de oameni de locuri de muncă, iar pe cititori – erau 27 de milioane în martie – de dreptul la informare.”

Istoric și Background

În background (fundal) se văd următoarele momente, care merită amintite și punctate.

Novaya Gazeta, ziar cunoscut pentru acoperirea critică și de investigație a afacerilor politice și sociale din Rusia, publicat la Moscova, în regiuni din Rusia și în unele țări străine. Ediția tipărită este publicată în zilele de luni, miercuri și vineri; articolele în limba engleză de pe site-ul web sunt publicate săptămânal sub forma buletinului informativ ”Russia, Explained”.

Șapte jurnaliști de la Novaya Gazeta, printre care Iuri Ștchekochikhin, Anna Politkovskaia și Anastasia Baburova, au fost asasinați începând cu anul 2000, în legătură cu investigațiile lor.

În octombrie 2021, redactorul-șef al Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace, alături de Maria Ressa, pentru salvgardarea libertății de exprimare în țările lor de origine.

În martie 2022, în timpul invaziei rusești din 2022 în Ucraina, ziarul și-a suspendat publicarea din cauza cenzurii guvernamentale sporite.În luna următoare, a fost lansată o ediție europeană a ziarului, Novaya Gazeta Europe, de la Riga, pentru a evita cenzura; site-ul web a fost blocat în Rusia mai târziu în aceeași lună. În iulie, ziarul a lansat o revistă, Novaya Rasskaz-Gazeta, cu site-ul web blocat la scurt timp după aceea. La 5 septembrie, licența media a Novaya Gazeta a fost revocată.