Actual Diverse

Autoritățile din Tokyo cer locuitorilor să poarte pulovere cu gât pentru a economisi energie. FOTO

Autoritățile din Tokyo cer locuitorilor să poarte pulovere cu gât pentru a economisi energie. FOTO
pixabay

Iată că și Japonia, care este supranumită „Țara Soarelui Răsare,” se confruntă cu probleme marcate de criza energetică internațională. În topul măsurilor europene de economisire a resurselor naturale, pe primul loc rămâne dușul în doi propus de Simonetta Sommaruga, ministrul Energiei elvețian. Propunerea de acum se alătură listei ciudate de propuneri.

Autoritățile din Tokyo cer locuitorilor să poarte pulovere cu gât pentru a economisi energie. FOTO

Guvernatorul orașului Tokyo, Yuriko Koike, a îndemnat oamenii să poarte bluze pe gât în ​​această iarnă, pentru a se încălzi, dar și pentru a reduce consumul de energie. Ea susține că „efectul termic” al puloverelor și eșarfelor cu guler înalt va economisi energie electrică în timpul crizei energetice.

„Încălzirea gâtului are un efect termic. Eu port un pulover cu guler. Și purtarea unei eșarfe îți ține de cald. Acest lucru va economisi energie electrică. Acesta este unul dintre instrumente pentru a depăși împreună climatul energetic complicat din această iarnă,” a declarat Yuriko Koike reporterilor japonezi.

Și chiar poartă un pulover cu guler oficialul japonez, după cum se vede în imagine

Japonia s-a confruntat cu probleme în privința aprovizionării cu energie, de la invazia Rusiei, din februarie, a Ucrainei, scrie presa externă.

În această țară, s-au desfășurat mai multe campanii anuale „cool biz”, în care un cod vestimentar casual este încurajat în birouri pentru a economisi energie în timpul verilor înăbușitoare ale țării. Versiunea de iarnă este etichetată acum, după sezon, „warm biz”.

Din câte se știe, primul ministru japonez, Fumio Kishida, a cerut în luna august a acestui an căutarea unor modalități de a reînvia industria nucleară a țării, în încercarea de a aborda creșterea costurilor importate de energie. Ideea, însă, nu a fost agreată de toată lumea, mai ales de cei care nu au uitat dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011, declanșat de un tsunami masiv, ceea ce a dus la suspendarea imediată a multor reactoare din cauza temerilor legate de siguranța populației.

De ce Japonia se numește „Țara Soarelui Răsare”

Unul dintre motivele pentru care Japonia se numește „Țara Soarelui Răsare” ar fi faptul că, în raport cu meridianul zero, se află în cea mai estică regiune a globului pământesc, adică acolo de unde se presupune că răsare soarele.

Totodată, denumirea de „Țara Soarelui Răsare” datează de sute de ani și se pare că a fost dată de conducătorii chinezi. Aceștia denumeau teritoriul de la est de țara lor drept „Originea Soarelui”. Denumirea aceasta s-a păstrat până în zilele noastre.

Numele de Japonia își are rădăcinile în cuvântul chinez „Cipan-guo” (traducere: „tărâmul unde își are originea soarele”). Acest cuvânt a fost menționat pentru prima dată în secolul XIII de celebrul explorator, negustor și scriitor venețian Marco Polo, care a călătorit prin Asia pe cunoscutul Drum al Mătăsii.