International

Avertismentul oamenilor de știință! Virusul X va afecta omenirea. De unde provine

Avertismentul oamenilor de știință! Virusul X va afecta omenirea. De unde provine
sursa foto reasons.org

Oamenii de știință au lansat un avertisment înfricoșător cu privire la un „Virusul X” misterios și catastrofal. Care ar putea fi eliberat din permafrostul Pământului. Permafrostul, adică solul care a fost înghețat timp de mulți ani. Acesta găzduiește sute de mii de specii microbiene latente. Iar identitatea acestor microbi rămâne un mister. În ultimii 50 de ani, Arctica s-a încălzit de până la patru ori mai repede decât restul lumii. Ceea ce a dus la creșterea temperaturii permafrostului cu aproximativ -17 grade Celsius pe deceniu.

Aceste soluri înghețate sunt pline de microbi necunoscuți, denumiți extremofile. Care pot supraviețui în cele mai dure condiții și care ar putea fi acum eliberați din cauza temperaturilor ridicate. Unele părți ale Siberiei au fost înghețate timp de o perioadă uimitoare de 650.000 de ani. Și ar putea elibera viruși străvechi în atmosferă.

Virusul X va afecta omenirea

Birgitta Evengard este profesor de boli infecțioase la Universitatea Umea din Suedia. „Sunt multe lucruri pe care nu le știm, iar ceea ce foarte puțini oameni au analizat este permafrostul.” a spus expertul. Un coleg a explicat că „în adâncul permafrostului trebuie să existe microbi, în special viruși. Dar și bacterii care se aflau pe Pământ cu mult înainte ca Homo sapiens să existe”.

Cercetătorii se tem că ar putea fi eliberați virușii unor boli dispărute, cum ar fi variola și antraxul. Precum și răspândirea accelerată a unor boli despre care se știe deja că există în Arctica de astăzi. Cum ar fi tularemia, o infecție bacteriană gravă, sau encefalita transmisă de căpușe.

Studiile oamenilor de știință

În 2014, o echipă de oameni de știință a readus la viață un virus letal care fusese înghețat în permafrost. „Dacă virușii amibelor pot supraviețui atât de mult timp în permafrost, acest lucru sugerează cu tărie că cei care infectează animale sau oameni, ar putea rămâne infecțioși în aceleași condiții. În plus, știm că ADN-ul virusurilor care infectează animale sau oameni este detectat în permafrost.” a spus Jean-Michel Claverie, cercetătorul care a condus studiul.

În mod interesant, studiile au arătat că până și micile creaturi pot fi aduse înapoi din permafrost. Kimberley Miner, cercetător în domeniul climei la Jet Propulsion Lab de la NASA și profesor la Climate Change Institute, a explicat acest fenomem. „Există o varietate de metode, inclusiv fixarea ADN-ului lor și a membranelor lipidice, care permit organismelor să supraviețuiască în permafrost. Acest lucru este valabil pentru mai mulți microbi care sunt considerați extremofili. Organisme care pot supraviețui la temperaturi și presiuni extreme. Inclusiv la frigul și presiunea din permafrost” a explicat Miner.

Virusul mortal din permafrost

Oamenii de știință socotesc că ar putea exista boli care să se ascundă în permafrost. Deoarece se știe că acestea se răspândesc rapid. „Viruși din boli dispărute, cum ar fi variola, antraxul mereu prezent, ar putea să se răspândească prin intermediul zonelor contaminate cu spori. Și, de asemenea, răspândirea accelerată a bolilor despre care se știe deja că există în Arctica de astăzi. Cum ar fi tularemia, o infecție bacteriană gravă, sau encefalita transmisă de căpușe”, a avertizat Claverie.

Un băiat în vârstă de 12 ani și-a pierdut viața în mod tragic în nordul Siberiei. Din cauza unei epidemii de antrax în 2016, care a exterminat și mii de animale. Cauza a fost vremea neobișnuit de caldă care a accelerat dezghețarea permafrostului, expunând renii la infecție. „Se întâmplă ca antraxul să aibă un perete celular foarte gros. Așa că poate rămâne într-un somn prelungit timp de sute de ani și apoi să revină la viață.” a explicat Evengard, conform Daily Star .