Actual

Babuinii lui Adrian Câciu s-au transformat în antreprenori așa cum „un simplu analist economic” a ajuns ministru

Babuinii lui Adrian Câciu s-au transformat în antreprenori așa cum „un simplu analist economic” a ajuns ministru

Responsabili oficiali ai statului român sunt intervievați de multe ori în direct și desigur, ei nu au timp să își pregătească textele și discursurile academice, așa că sunt nevoiți să spună exact ce gândesc, cel puțin într-un anumit moment, pentru că pe urmă pot să regrete, așa cum se vede în exemplul care urmează.

Babuinii lui Adrian Câciu s-au transformat în antreprenori așa cum „un simplu analist economic” a ajuns ministru

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD), și-a cerut miercuri, 20 iulie, scuze pentru faptul că, înainte să ajungă ministru, a declarat că în România sunt „10% antreprenori și 90% babuini-antreprenori”. Afirmația, de care îi pare rău ministrului astăzi, a fost făcută în trecut, pe pagina sa oficială de Facebook, după cum oficialul însuși a recunoscut.

Un dialog purtat cu mult timp în urmă pe rețelele sociale, pe vremea când eram un simplu analist economic, este scos din context și folosit azi că și cum aceasta ar fi poziția mea ca demnitar public.

Adevărul este simplu: ca ministru de finanțe, îi susțin pe toți antreprenorii care își achită corect taxele şi își plătesc cinstit angajații. Tocmai de aceea, ministerul pe care îl reprezint are în derulare 6 programe de sprijin pentru firmele românești, totalizând circa 4 miliarde de euro.

Pentru toți ceilalți, care aleg soluția evaziunii fiscale, am toleranță zero”, a scris Câciu, tot pe pagina lui de social media.

Pentru gafa pe care a făcut-o în mediul online, înainte de a fi numit ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, şi-a cerut scuze antreprenorilor abia acum, pentru că i-a numit ”babuini”, făcând aluzie directă la modul în care sunt plătiţi angajaţii în mediul privat. Comentariul său a fost făcut public, în mediul virtual, miercuri, 20 iulie.

Nu pot să nu recunosc, însă un fapt: ca analist economic, am folosit deseori termeni de care, astăzi, îmi pare sincer rău. Îmi cer scuze pentru toate vorbele grele din trecut și sper că faptele mele, respectiv sprijinul pentru mediul antreprenorial românesc, să fie mai importante decât orice declarație contondentă, indiferent cât de veche ar fi”, a mai scris acesta.

Desigur că părerile internauților au curs una după alta, cei mai mulți fiind indignați de mesajele ministrului Câciu și ”înainte și după”. Oare cum ar fi fost dacă domnul ministru mergea pe ideea ”dacă tăceam filozof rămâneam”, pentru că nimeni nu a zis nimic, el singur a început și tot el singur a terminat, subiectul dat.

Foto: arhiva