Actual Lifestyle

Banii alocați Ucrainei, motiv de discordie în Germania. Miliarde de euro așteaptă avizul Berlinului pentru a ajunge la Kiev

Banii alocați Ucrainei, motiv de discordie în Germania. Miliarde de euro așteaptă avizul Berlinului pentru a ajunge la Kiev

Toate drumurile duc la Roma, iar banii Uniunii Europene promiși Ucrainei trec pe la Berlin. Cel puțin așa arată informațiile din Germania, publicate în presa locală, dar și internațională.

Banii alocați Ucrainei, motiv de discordie în Germania. Miliarde de euro așteaptă avizul Berlinului pentru a ajunge la Kiev

Germania este acuzată că blochează miliarde de euro promise Kievului. De mai bine de o lună, Berlinul ar bloca pachetul de ajutor de 9 miliarde de euro care ar trebui să reprezinte principala formă de sprijin al UE pentru Ucraina.

Blocajul, confirmat de diverși protagoniști atât la Kiev, cât și la Bruxelles, ar putea fi unul dintre motivele care l-au determinat sâmbătă pe Volodimir Zelenski să îl demită brusc și destul de brutal pe ambasadorul ucrainean la Berlin, Andrei Melnik, notează publicația italiană Corriere della sera.

Deocamdată există doar presupuneri legate de situația dată, dar și comentarii care au apărut inclusiv în spațiul public. Se crede că Ucraina suspectează că guvernul de la Berlin se pregătește să încalce unele sancțiuni împotriva Moscovei pentru a recupera livrările de gaz rusesc prin gazoductele Nord Stream.

Ideea ajutorului de 9 miliarde, lansată în primăvară de către Comisie, a fost confirmată de toți liderii Uniunii Europene la sfârșitul lunii mai. Proiectul prevede împrumuturi la Kiev rambursabile după 25 de ani și efectiv fără dobândă, grație unor fonduri pe care Comisia însăși le-ar colecta prin emiterea pe piață a unor obligațiuni garantate de statele europene, scrie Ziarul românesc din Austria.

Germania, care este cel mai mare și cel mai solid dintre garanții acestei forme de euroobligațiuni, se opune, după ce inițial și-a dat avizul în fața liderilor UE.

Ministrul de finanțe de la Berlin, liberalul Christian Lindner, nu apreciază faptul că Bruxellesul recurge la datoria comună europeană în criza actuală, ucraineană.

Deocamdată, politicianul german și-a dat acordul doar pentru o primă tranșă de doar un miliard, sumă care trebuie plătită Kievului până la sfârșitul lunii iulie.

Și aceasta în timp ce Kievul susține că are nevoie de un ajutor de 5 miliarde de dolari pe lună, după cum a spus Zelenski în nenumărate rânduri, prin intervețiile lui televizate.

Foto: ziarulromanesc.at