International

Bariere ridicate în jurul Luminii Sfinte din Ierusalim! Bisericile ortodoxe din Israel anunță revolte

mormantul sfant din ierusalim
sursa foto ekathimerini

Mii de creștini palestinieni și pelerini din întreaga lume au umplut sâmbătă Orașul Vechi din Ierusalim pentru a celebra ceremonia ortodoxă a Luminii Sfinte, sub o prezență intensă a poliției israeliene care a stârnit furia bisericilor.

Sărbătoarea veche de un mileniu, care simbolizează Învierea Domnului, atrage de obicei mii de credincioși la Biserica Sfântului Mormânt, unde Iisus a fost îngropat. Însă poliția israeliană a limitat semnificativ accesul la eveniment în acest an, invocând probleme de siguranță, ceea ce a provocat proteste.

Spre deosebire de anii precedenți, când până la 10.000 de credincioși se înghesuiau în biserică, anul acesta doar 1.800 de credincioși vor avea voie să intre înăuntru, iar alți 1.200 vor fi afară. Puncte de control suplimentare în jurul Orașului Vechi vor restricționa, de asemenea, accesul în zona din jurul bisericii.

Bisericile nu vor asculta de autorități

Bisericile au declarat că nu vor coopera cu restricțiile poliției, pe care le consideră ca făcând parte din eforturile de lungă durată de a îndepărta comunitatea creștină locală. Unii lideri ai bisericilor și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce ei descriu ca fiind un mediu de impunitate în fața actelor de violență și vandalism în creștere care vizează creștinii și proprietățile lor din Ierusalim.

Israelul a fost în alertă maximă în ultimele săptămâni în Orașul Vechi, un punct de risc frecvent pentru violență, deoarece creștinii, musulmanii și evreii au celebrat cu toții sărbătorile de primăvară în aceeași perioadă.

Poliția s-a confruntat, de asemenea, cu critici privind lipsa de reglementare într-un loc de pelerinaj evreiesc aglomerat din nordul Israelului, după ce o busculadă produsă acolo în 2021 a ucis 45 de persoane.

Poliția din Ierusalim au ridicat bariere

Poliția de frontieră israeliană a instalat sâmbătă bariere la punctele de acces la biserică, permițând intrarea doar celor cu permise speciale. „Aceste cifre se bazează pe analiza inginerilor de siguranță”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Dean Elsdunne, referitor la numărul restricționat de persoane. Pe măsură ce credincioșii, atât locali, cât și din străinătate, au intrat în Oraș în cursul dimineții, cântecele de rugăciune au concurat cu bătăile de clopote și muzica fanfarelor. „Aceasta este sărbătoarea noastră și ar trebui să ne simțim confortabil în timp ce sărbătorim, fără baricade și fără violență împotriva femeilor, tinerilor și copiilor”, a declarat Christina Kurt, rezidentă locală.

Israelul a anexat Ierusalimul de Est, care include Orașul Vechi înconjurat de ziduri și locurile sale sfinte, după Războiul din 1967 din Orientul Mijlociu, într-o mișcare nerecunoscută la nivel internațional. Acesta consideră Ierusalimul drept capitala sa eternă și indivizibilă.

Palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat independent în Cisiordania și Gaza ocupate. Sfântul Mormânt se află în inima cartierului creștin al Orașului Vechi din Ierusalimul de Est.

După ore de așteptare, ceremonia culminează atunci când patriarhul ortodox grec al Ierusalimului iese din mormântul gol sigilat cu o lumânare aprinsă, un act misterios considerat un miracol anual de Sâmbăta Mare dinaintea Duminicii Paștelui ortodox. Lumina este apoi împrăștiată rapid printre credincioșii adunați în biserica întunecată și în afara ei, scrie Reuters.