Actual International

Belarușii ar fi fost chemați la birourile de înrolare militară după ce un avion rusesc a fost văzut plecând de pe aeroportul lor

Belarușii ar fi fost chemați la birourile de înrolare militară după ce un avion rusesc a fost văzut plecând de pe aeroportul lor
Infoactual/arhiva

Cetățenii belaruși ar fi fost chemați la birourile de înrolare militară după ce un avion rusesc a fost văzut plecând din Belarus. Mai multe discuții în acest sens au loc pe grupurile de socializare.

Belarușii ar fi fost chemați la birourile de înrolare militară după ce un avion rusesc a fost văzut plecând din Belarus. Video

În urma informațiilor conform cărora mai multe aeronave rusești au decolat miercuri, 4 ianuarie 2023, de pe aerodromuri din Belarus, o înregistrare video care circulă pe internet ar arăta cetățeni belaruși care sunt chemați la birourile de înrolare militară.

Jurnalista Hanna Liubakova a distribuit o înregistrare video dintr-o stație de autobuz din Belarus care afișează un anunț pe care scrie:

„Toți cetățenii de sex masculin cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani trebuie să se prezinte la un birou de înrolare sau la un comitet executiv sătesc pentru a-și clarifica datele.”

După ce a distribuit imaginile din stația de autobuz din Barysaw, un oraș din Belarus situat în apropierea râului Berezina, în regiunea Minsk, la 74 km nord-est de Minsk, ea a adăugat: „Ce naiba este asta?”

Videoclipul i-a determinat pe mulți din mediul online să speculeze că Belarusul ar fi pregătit să intre în războiul din Ucraina.

„Exercițiile în curs de desfășurare nu includ și antrenarea sarcinilor de mobilizare sau ceva de genul acesta? Deci, ar putea fi așa, chiar dacă numai în acest loc. Apoi, din nou, mulți cred că mobilizarea (generală) va începe în Rusia până mâine, poate și în Belarus?”, a spus o persoană pe Twitter.

O altă persoană a scris: „sper că nu este un apel la mobilizare. Destule vieți și sunt deja irosite. Sper ca oamenii să aibă puterea de a se ridica împotriva lui Lukașenko.”

Iar o a treia persoană a spus: „Dacă acest lucru este real, atunci s-ar putea să asistăm la o mobilizare în Belarus.”

În octombrie 2022, președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexandr Lukașenko au convenit să desfășoare o grupare regională comună de trupe în Ucraina. Cu toate acestea, de atunci și până acum Belarus nu a intrat oficial în Ucraina alături de forțele rusești.

La 13 decembrie 2022, Ministerul Apărării din Belarus a întreprins o verificare rapidă a pregătirii de luptă a armatei, în timp ce oficialii au continuat să spună că granița cu Ucraina rămâne a fi cea mai mare preocupare a lor.