Actual International

Bill Gates a stârnit furia fermierilor, după ce a zis că vrea să cultive cartofi. De ce este miliardarul acuzat 

Bill Gates a stârnit furia fermierilor, după ce a zis că vrea să cultive cartofi. De ce este miliardarul acuzat 

Cine zice că miliardarii nu au probleme, greșește. Chiar dacă intențiile lor sunt bune, oameni simplii pot fi suspicioși în privința miliardarilor cu așa zisele gânduri curate. Este și cazul lui Bill Gates care se ”luptă”, acum, cu fermierii.

Bill Gates a stârnit furia fermierilor, după ce a zis că vrea să cultive cartofi. De ce este miliardarul acuzat

Bill Gates a cumpărat 2.000 de acri de teren agricol, pentru cultivarea cartofilor în Dakota de Nord. Până aici totul bine și frumos. Numai că tranzacţia a stârnit revolta fermierilor locului, care suspectează că la mijloc ar fi o ilegalitate. Acum, aceștia cer, în gura mare, să se facă verificări în acest sens.

Comisarul pentru agricultură al statului Dakota de Nord, Doug Goehring, a confirmat că reacția publicului la această tranzacție a fost, din start, negativă.

Am primit o mulțime de feedback-uri din tot statul. Oamenii sunt foarte supărați”, a spus acesta. Comisarul spune, totodată, că nu este nimic ilegal în a vinde pământ unui miliardar, dar mulți oameni simt că sunt exploatați de ultrabogații care cumpără terenuri în Dakota de Nord.

13,5 milioane de dolari, atât au costat cei 2.000 de acri, împărţiţi în şase parcele.

Reprezentanți de la biroul Procurorului General din Dakota de Nord a trimis o scrisoare către Red River Trust, firma care în numele lui Bill Gates a cumpărat terenurile.

În textul dat, administratorul companiei este informat despre legislația existentă în epoca Marii Crize Economice, din perioada interbelică, care exclude anumite corporații și trusturi de la a cumpăra sau închiria ferme. Prin urmare, acesta face referire la un precedent legislativ, aceasta fiind o practică obișnuită în Statele Unite.

Drew Wrigley, procuror republican, despre care presa scrie că acesta își dorește să fie reales, oferă trustului proprietar posibilitatea de a explica dacă vânzarea se califică pentru anumite excepții conform legii statului Dakota de Nord și de a oferi informații amănunțite despre modul în care au  intenția de a utiliza terenul cu pricina.

Wrigley a avertizat că, dacă autoritățile constată că a avut loc o încălcare statală, trustul va trebui să se retragă de pe proprietate în termen de un an și să plătească penalități de până la 100.000 de dolari.

Bill Gates a achiziționat șase parcele de teren în Pembina County. Marți, biroul procurorului general a trimis o scrisoare prin care a solicitat Red River Trust să confirme modul în care compania intenționează să utilizeze terenul și dacă acesta se încadrează în vreuna dintre excepțiile prevăzute de legile privind exploatațiile agricole corporative din Dakota de Nord, se menționează pe Twitter.

Despre Bill Gates se știe că deţine aproape 270.000 de acri de teren agricol în Statele Unite, fiind cel mai mare proprietar privat de terenuri agricole în zeci de state americane. Prin acest teren controversat, miliardarul a încercat să își crească progresiv numărul proprietăților, dar, deoacamdată, are doar bătăi de cap.

Foto: arhiva/twitter