Actual International

Boom economic la 90 de km de Oradea, pe teritoriul Ungariei. Va fi cea mai mare investiție din istoria țării

Boom economic la 90 de km de Oradea, pe teritoriul Ungariei. Va fi cea mai mare investiție din istoria țării
foto: blacknews.ro

Cea mai mare investiţie din istoria Ungariei este realizată la 90 de km de Oradea. Peste 7 miliarde de euro investesc chinezii în Ungaria, investiție care va conduce și la crearea a 9.000 de noi locuri de muncă, la Debrecen. Potrivit presei maghiare, China Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), cel mai mare producător de acumulatori din lume, va înfiinţa a doua sa fabrică europeană.

Boom economic la 90 de km de Oradea, pe teritoriul Ungariei. Va fi cea mai mare investiție din istoria țării

Secretarul de Stat al Ministerului de Externe şi al Comerţului Exterior, responsabil pentru relaţia cu Parlamentul, Levente Magyar, a anunțat o investiţie în valoare de aproximativ 3 000 de miliarde de forinţi ( peste 7 miliarde euro).

Levente Magyar a relatat că la sfârşitul săptămânii trecute  s-a încheiat o serie de negocieri de peste 2 ani, în urma cărora fabrica celor de la CATL va fi ridicată pe o suprafaţă de 221 de hectare, creându-se, astfel, în Ungaria, aproximativ 9000 de noi locuri de muncă.

Totodată, secretarul de stat a adăugat că mai multe detalii despre investiţie vor fi făcute publice după aprobarea investiţiei de către acţionarii companiei chineze.

În acest context, Levente Magyar a precizat că “investiţia chineză este implementată în domeniul producţiei de autovehicule electrice. Acest lucru confirmă, încă o dată, că guvernul maghiar a luat decizia corectă atunci când a anunţat strategia sa de deschidere către China şi când a definit industria autovehiculelor electrice ca fiind unul dintre principalii piloni ai dezvoltării economice a Ungariei”.

Pentru construcţia fabricii de acumulatori de la Debrecen, cu o capacitate de 100 gigawaţi oră (GWh), va fi investită suma de 7,34 de miliarde de euro, se precizează în comunicatul Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL)

Când va începe construcţia primei unităţi de fabricaţie

Construcția din Debrecen va fi a 2-a fabrică europeană de acumulatori a companiei, cealaltă fabrică aflându-se în Germania. Și în funcţie de aprobarea acţionarilor companiei, construcţia primei unităţi de fabricaţie ar putea începe deja anul acesta, în 2022.

Proiectul, care va fi implementat în Parcul Industrial Sud de la Debrecen, va furniza celule şi module de acumulatori pentru producătorii europeni de automobile.

Cu acest proiect, Ungaria şi în special Debrecen, se poate lăuda cu un mediu de afaceri stabil, cu o infrastructură dezvoltată şi conexiuni logistice bune, cu o industrie auto cu o istorie lungă şi cu suficient de multă forţă de muncă bine pregătită, competitivă, se arată în comunicatul companiei, citează ziarulromanesc.at

Noul proiect este binevenit pentru clienții europeni ai CATL

CATL va putea satisface mai bine cererea de acumulatori de pe piaţa europeană deoarece fabrica din Ungaria este aproape de fabricile de automobile ale unora dintre clienţii săi, cum ar fi Mercedes-Benz, BMW, Stellantis şi Volkswagen.

Noua fabrică europeană modernă a CATL din Ungaria reprezintă o altă piatră de hotar în extinderea producţiei de autovehicule electrice, în cooperare cu partenerii-cheie, a declarat Markus Schäfer, membru al consiliului de administraţie de la Mercedes-Benz Group AG, director tehnic responsabil pentru dezvoltare şi achiziţii.