Actual

Boris Johnson nu mai vrea să fie premier. S-a retras din cursă, iar lui Rishi Sunak îi cresc șansele de câștig

Boris Johnson nu mai vrea să fie premier. S-a retras din cursă, iar lui Rishi Sunak îi cresc șansele de câștig
evz.ro

„Vreau să redresez economia, să unesc partidul nostru şi să fac ce trebuie pentru ţara noastră”, a declarat Rishi Sunak.

Rishi Sunak, fostul ministru britanic al Finanţelor a recunoscut că va candida pentru conducerea Partidului Conservator din Marea Britanie, la scurt timp după ce Boris Johnson a anunțat că iese din această cursă.

Retragerea lui Boris Johnson conduce la creșterea șanselor de câstig ale lui Sunak

În seara zilei de duminică, 23.10.2022, Boris Johnson a anunțat că nu va mai candida pentru conducerea Partidului Conservator din Regatul Unit și implicit, iese din cursa pentru postul de prim-ministru.  Astfel, cresc șansele de câștig ale lui Rishi Sunak.

Boris Johnson, fost premier al Marii Britanii, adunase 102 semnături pentru a candida, dar a precizat că „nu poți guverna eficient, dacă nu ai un partid unit în parlament”. Postul de prim-ministru al Marii Britanii a devenit vacant după demisia succesoarei lui Boris Johnson, Liz Truss, care nu a rezistat mult pe funcția ocupată.

De altfel, în luna iulie 2022, Boris Johnson fusese nevoit să demisioneze în urma unei serii de scandaluri în care a fost implicat, iar această schimbare i-a crescut șansele de câștig lui Rishi Sunak, devenind principalul candidat în cursa pentru șefia Partidului Conservator și pentru funcția de prim-ministru.

Rishi Sunak a fost ministru de finanțe în vechiul cabinet al lui Boris Johnson, iar acum luptă pentru un post mai important.

Motivele pentru care Boris Johnson a renunțat la candidatura pentru Partidul Conservator

Boris Johnson a declarat că nu va mai candida pentru conducerea Partidului Conservator întrucât nu a ajuns la o înțelegere cu Sunak și Mordaunt.

Astfel, în acest context, fostul prim-ministru a declarat: „Mă tem că cel mai bun lucru ar fi să nu las ca nominalizarea mea să meargă mai departe și să îmi ofer sprijinul pentru oricine va reuși. Cred că am multe de oferit, dar mă tem că pur și simplu nu este momentul potrivit”.

De asemenea, Boris Johnson a anunțat că și-a dat seama că nu este o idee bună să intre în această cursă.

„Cred că sunt bine plasat pentru a oferi o victorie conservatorilor în 2024 – și în seara asta pot confirma că am trecut de obstacolul foarte înalt al celor 102 nominalizări și aș putea să îmi depun candidatura mâine. Există o șansă foarte mare ca eu să am succes în alegerile din Partidul Conservator. Dar, în cursul ultimelor zile, am ajuns din păcate la concluzia că pur și simplu nu ar fi cel mai bun lucru de făcut”, a transmis Boris Johnson.

Declarația lui Rishi Sunak

Rishi Sunak, după ce și-a anunțat candidatura, a anunțat că, în cazul în care va câștiga funcția, va face orice pentru a salva Marea Britanie de criza economică profundă.

Regatul Unit este o ţară mare, dar ne confruntăm cu o criză economică profundă. Alegerea pe care partidul nostru o face acum va decide dacă următoarea generaţie va avea mai multe oportunităţi decât ultima. De aceea candidez pentru a fi următorul prim-ministru şi lider al Partidului Conservator. Vreau să redresez economia, să unesc partidul nostru şi să fac ce trebuie pentru ţara noastră”, a declarat Rishi Sunak.

Totodată, acesta a precizat că Marea Britanie se confruntă cu „provocări” foarte mari, iar „oportunităţile – dacă facem alegerea corectă – sunt fenomenale. (…) La fiecare nivel al guvernului condus de mine va fi integritate şi va fi profesionalism şi eu voi munci zi şi noapte pentru a-mi face treaba. Vă cer o oportunitate de a ajuta la rezolvarea problemelor. De a conduce partidul nostru şi ţara înainte, către următoarele alegeri generale, încrezător în rezultatele noastre, fermi în convingeri şi gata pentru a conduce din nou”, citează evz.ro