Actual

Bulgaria nu vrea să se despartă de România în aderarea la Schengen. Galab Donev îi dă sfaturi lui Nicolae Ciucă

Nicolae Ciuca
Sursa foto: news.ro

Premierul bulgar Galab Donev l-a îndemnat pe colegul său din România Nicolae Ciucă să se concentreze pe frontierele externe ale Uniunii Europene și nu pe cele interne. Recomandările vin în contextul în care Bulgaria și-a manifestat îngrijorarea că România ar putea renunța la participarea în tandem în cursa de aderare la Schengen.

Bulgaria pare să fie foarte îngrijorată de faptul că România va intra singură în spațiul Schengen și că va întări, în loc să elimine, controalele la frontieră între cele două țări. În cadrul unei videoconferințe, premierul bulgar Dove Donev i-a spus lui Nicolae Ciucă, omologul său din România, că: „Ar trebui să ne concentrăm pe modul în care să gestionăm mai eficient frontierele externe ale UE, nu pe refacerea frontierelor interne, care subminează Schengen”.

„Este în interesul nostru reciproc să ne unim eforturile pentru a ne asigura sprijinul tuturor statelor membre”, a precizat Galab Donev, subliniind importanța unei acțiuni consecvente și sincronizate din partea Bulgariei și a României pentru a duce la bun sfârșit acest proces.

Cei doi prim-miniștri au fost unanim de acord în privința faptului că aderarea Bulgariei și a României va contribui la o mai bună funcționare a spațiului Schengen, va asigura o cooperare economică mai puternică, dar și o mai bună protecție a frontierelor externe, se arată într-un comunicat al guvernului de la Sofia.

Nicolae Ciucă vrea îmbunătățirea navigabilității pe Dunăre

Guvernul român, care a primit recent asigurări din partea Olandei că, spre deosebire de Bulgaria, are deja aprobarea de la Haga pentru a adera la Schengen, a omis însă să noteze în comunicatul său despre discuții îngrijorarea Bulgariei, care riscă să înăsprească controalele la frontierele dintre cele două țări în loc să le elimine, așa cum ar trebui să se întâmple după intrarea în Schengen.

Nicolae Ciucă s-a arătat mai interesat de contribuția Bulgariei la menținerea navigabilității pe tot parcursul anului pe Dunăre. „Premierul Ciucă a încurajat partea bulgară să finalizeze procedurile interne necesare pentru aprobarea și implementarea proiectului european FAST Danube, care, prin dragarea Dunării, va asigura condiții favorabile pentru navigație indiferent de anotimp”, se arată în comunicatul României.

Proiectul FAST Danube a fost aprobat la finanţare în cadrul Apelului CEF Transport 2014 pentru proiecte multianuale, Obiectivul de finanţare 4 și a beneficiat de 85% finanţare UE şi 15% finanţare de la bugetul de stat.

Anul trecut, Nikolai Sabev, ministrul bulgar al Transporturilor şi Comunicaţiilor, a anunțat că Bulgaria şi România au transmis că vor căuta finanţare din partea UE pentru a asigura condiţii normale de navigaţie pe Dunăre în mai multe zile din an şi pentru a permite navelor cu o capacitate de transport mai mare să utilizeze calea navigabilă.

Galab Donev susține construirea unui al treilea pod

„Prim-ministrul Donev a confirmat angajamentul Bulgariei pentru implementarea cu succes a proiectului și a subliniat importanța acestuia nu numai pentru dezvoltarea cooperării bilaterale, ci și pentru oportunitățile pe care le poate aduce întregii regiuni.

Potrivit prim-ministrului Galab Donev, este important ca Bulgaria și România să colaboreze în mod activ și accelerat pentru implementarea acestui proiect, precum și pentru construirea unui al treilea pod pe Dunăre. Nicolae Ciucă s-a pronunțat și el în favoarea unui al treilea pod între cele două țări, conform Sega.