International

Bush, gafa secolului. Condamnă Rusia pentru invazia Irakului

George W. Bush

În timpul unui eveniment desfășurat în Dallas, Texas, fostul președinte american George W. Bush a făcut o gafă în timp ce critica invazia militară a Ucrainei de către Rusia, menționând din greșeală Irakul, țară în care a lansat o invazie militară în 2003, în locul Ucrainei. Acesta a catalogat intervenția ca fiind o „invazie a Irakului total nejustificată și brutală”, însă ulterior s-a corectat și a pus totul pe seama vârstei înaintate.

Bush, gafa secolului. Condamnă Rusia pentru invazia Irakului

George W. Bush a criticat sistemul nedemocratic al Rusiei și s-a referit la războiul din Ucraina, doar că a confundat Ucraina cu Irakul. Fostul președinte s-a corectat imediat:

„Rezultatul este absenţa echilibrului puterilor în Rusia şi decizia unui om de a lansa o invazie a Irakului total nejustificată şi brutală”, a declarat George W. Bush.   „Vreau să spun a Ucrainei”, s-a corectat el.

Această gafă a provocat un val de râsete în audienţă. George W. Bush s-a autoironizat şi şi-a justificat gafa prin vârsta înaintată.

Fostul președinte american l-a catalogat, în discursul său, pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski drept un „băiat cool”, iar apoi drept un ”Churchill al secolului al XXI-lea”.

Invazia militară a Irakului a fost denunţată ulterior de către comunitatea internaţională drept nejustificată

În 2003, George W. Bush, pe atunci preşedinte al Statelor Unite, a lansat invazia americană a Irakului, sub pretextul unei intervenţii împotriva unei ameninţări a unor arme de distrugere în masă. După ani de lupte și pierderi atât economice, cât și de vieți omenești, americanii nu pot spune că războiul s-a terminat cu o victorie, în condiţiile în care în Irak violenţele au continuat.

La final, scopul acestuia pare să fi fost unul economic, nu ameninţarea la adresa securităţii SUA, aşa cum declara fostul preşedinte american George W. Bush.

Războiul a început pe 19 martie 2003 cu o lovitură asupra locului unde preşedintele irakian Saddam Hussein şi principalii săi comandanţi se întâlneau. Principalele motive ale invaziei invocate de americani au fost acelea că Irakul finanţează terorismul şi deţine arme de distrugere în masă.