Actual International

Ca în Evul Mediu. Iranul a recurs la primele execuții publice

Ca în Evul Mediu. Iranul a recurs la primele execuții publice

În cea de-a doua execuție publică în decurs de câteva zile, un protestatar iranian în vârstă de 23 de ani a fost spânzurat de o macara de construcții în zorii zilei, în orașul Mashhad, acțiune ce va atrage ca un magnet un nou val de demonstrații.

Ca în Evul Mediu. Iranul trece la execuții publice, ceea ce va înfuria o populație deja protestatară

După luni de proteste în Iran, care s-au intensificat pe măsură ce represiunea guvernamentală a devenit tot mai mortală, oficialii au început să execute în public protestatari, inclusiv un bărbat de 23 de ani care a fost spânzurat luni de o macara de construcții, ceea ce a provocat un nou val de indignare din partea unui public iranian care cere sfârșitul regimului teocratic al țării.

Spânzurările – prima a avut loc joi, într-o închisoare de lângă Teheran, iar a doua luni, în orașul Mashhad din nord-estul țării – au adus condamnări intense din partea publicului și a grupurilor pentru drepturile omului și chiar critici din partea unor înalte personalități din cadrul clerului iranian, care au pus la îndoială validitatea religioasă a sentințelor la moarte.

De la începutul protestelor, în luna septembrie a acestui an, forțele de securitate iraniene au ucis sute de iranieni, într-un răspuns dur caracterizat prin arestări în masă și bătăi, atacuri militare și uciderea a zeci de adolescenți și copii.

Reprezentanți ai drepturilor omului afirmă că un număr de cel puțin 450 de protestatari au murit, iar Organizația Națiunilor Unite spune că 14.000 de persoane au fost arestate.

Primele două execuții

Luni, după chemarea la rugăciune în zori, Majid Reza Rahnavard, în vârstă de 23 de ani, a fost spânzurat în public în Mashhad. Fotografiile realizate de mass-media de stat arătau o mulțime de spectatori care priveau corpul său atârnând de o macara, cu un sac care îi acoperea capul.

Perioada de timp de la arestarea sa până la execuție, sub acuzația de ucidere a doi milițieni Basij în civil, s-a întins pe mai puțin de o lună. Tânărul lucra la un magazin de fructe.

Cu patru zile mai devreme, Mohsen Shekari, un tânăr de 23 de ani care lucra la o cafenea din Teheran, a fost executat într-o închisoare aflată la 30 de kilometri de capitală, sub acuzația că a blocat drumul și a înjunghiat un membru al miliției Basij, în timpul protestelor din Teheran.

Grupurile de apărare a drepturilor omului spun că procesele celor doi bărbați au semănat cu „comitete de linșaj”, fără un proces judiciar corect. Bărbații au fost judecați cu ușile închise, cu avocați desemnați de guvern care abia i-au apărat și fără ca membrii familiilor lor să fie prezenți, spun avocații, adăugând că procurorii s-au folosit de mărturisiri obținute prin constrângere, în timp ce bărbații erau în detenție, relatează New York Times, în ediția de miercuri, 14 decembrie 2022.