Actual International

Iranul anunță că a dezvoltat prima rachetă balistică hipersonică internă ultramodernă și spune la ce îi va ajuta

Iranul anunță că a dezvoltat prima rachetă balistică hipersonică internă ultramodernă și spune la ce îi va ajuta
Infoactual

Nu trece o zi fără ca vreo țară mai mare sau mai mică să nu se ”laude” cu noile echipamente militare privind o mai bună înarmare. A venit azi și rândul Iranului. Despre ce este vorba mai exact în cele ce urmează.

Iranul anunță că a dezvoltat prima rachetă balistică hipersonică internă ultramodernă și spune la ce îi va ajuta

Potrivit unor informații venite din Iran joi, 10 noiembrie 2022, această țară anunță că a dezvoltat prima sa rachetă balistică hipersonică internă.

Postul de știri rusesc RIA a raportat că Iranul a dezvoltat prima rachetă balistică hipersonică internă a țării, pe care specialiștii iranieni o descriu ca fiind ultramodernă.

RIA a citat agenția de știri iraniană Tasnim, care ar fi obținut citate de la comandantul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, Amirali Hajizadeh, care ar fi declarat:

„Această nouă rachetă va trece prin toate sistemele de verificare a apărării antirachetă și nu cred că va exista o tehnologie capabilă să o contracareze timp de zeci de ani.”

Potrivit agenției de știri Tasnim, Hajizadeh, care comandă la forțele de elită aeriene și spațiale ale IRGC, a mai declarat că „racheta dezvoltată este o soluție pentru a distruge sistemele antirachetă inamice”.

Comandantul iranian spune că dezvoltarea rachetei a fost un „mare salt în producția de rachete”.

Vestea vine după ce Israelul a afirmat luna trecută că a distrus o fabrică iraniană de fabricație a dronelor. Luni, 24 octombrie, s-a raportat că armata israeliană a bombardat instalația de pe teritoriul sirian pe 22 octombrie.

Această veste vine pe fondul unui alt anunț oficial iranian, de miercuri, 9 noiembrie 2022, când Iranul a făcut apel la o încetare imediată a focului și la pace, în cadrul discuțiilor dintre Rusia și Ucraina.

Iranul a făcut apel la încetarea focului și la pace în cadrul discuțiilor dintre președintele Ebrahim Raisi și secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev. Discuțiile, relatate de mass-media din Orientul Mijlociu, s-au axat pe cooperarea comercială și de securitate între cele două țări.

Cu toate acestea, despre Rusia și Iran se spune că ambele au nevoie să-și consolideze economia, având și un inamic comun pe care ei îl văd în Occident și NATO, Iranul devenind un furnizor cheie de arme pentru Rusia.