Actual

Camerele de supraveghere, inamicul șoferilor! Polițiștii pot aplica amenzi pe baza imaginilor

camerele de supraveghere
sursa foto: arhiva companiei

Guvernul a adoptat o ordonanță  pentru modificarea Codului Rutier. Aceasta permite sancționarea șoferilor pe baza filmărilor de pe camerele de supraveghere.

Noua reglementare permite testarea persoanelor care circulă pe biciclete sau trotinete electrice pentru alcool și substanțe psihoactive.

Sute de camere inteligente vor fi instalate pe autostrăzi și drumurile naționale din România, funcționând în permanență. Ele vor detecta încălcări precum depășirea limitei de viteză, conducerea pe banda de urgență, trecerea pe roșu la semafor, depășirea coloanei de mașini și conducerea agresivă.

În cazul unei abateri, imaginea va fi verificată de polițiști, iar amenda va fi trimisă direct la domiciliul șoferului. Modificările permit și aplicarea amenzilor pe baza înregistrărilor audio-video primite de la pietoni sau alți participanți la trafic, cu condiția semnării pe proprie răspundere pentru autenticitatea imaginii. O singură plângere poate fi depusă împotriva aceluiași șofer la fiecare 24 de ore.

Aceste modificări vor intra în vigoare în termen de 120 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. În prezent, polițiștii au obligația de a testa suplimentar conducătorii de vehicule în caz de suspiciuni, potrivit Digi24.