Actual International

Cancelarul german Olaf Scholz, Emmanuel Macron şi Mario Draghi vor călători împreună la Kiev

Cancelarul german Olaf Scholz, Emmanuel Macron şi Mario Draghi vor călători împreună la Kiev

Cancelarul german Olaf Scholz va călători la Kiev împreună cu omologii săi din Franța și Italia, Emmanuel Macron şi Mario Draghi înainte de summitul G7 de la sfârșitul lunii iunie, a relatat sâmbătă ziarul german Bild am Sonntag conform Reuters, scrie Mediafax.

Cancelarul german Olaf Scholz, Emmanuel Macron şi Mario Draghi vor călători împreună la Kiev

Relațiile diplomatice dintre Germania și Ucraina au avut serios de suferit, după ce Kievul a refuzat să primească vizita președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Atunci, Zelenski a cerut să vină cancelarul Olaf Scholz, ceea ce a oripilat Germania, iar vizitele au fost anulate cu totul.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat pentru Reuters: „Nu suntem în măsură să confirmăm acest lucru”. Palatul Elysee din Paris și guvernul italian nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Niciunul dintre cei trei lideri nu a mai fost la Kiev de la invazia Moscovei în Ucraina în februarie.

Președintele francez Emmanuel Macron a încercat să mențină un dialog cu președintele rus Vladimir Putin de la începutul războiului.

Poziția sa a fost criticată de unii parteneri estici și baltici din Europa, deoarece aceștia consideră că subminează eforturile de a-l împinge pe Putin la masa negocierilor.

La Kiev a fost ieri şi Ursula von der Leyen

Comisia Europeană va finaliza „săptămâna viitoare” avizul său cu privire la ambiţiile Ucrainei de a obţine statutul de candidat al aderarea la Uniunea Europeană, a anunţat sâmbătă şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, aflată în vizită la Kiev, transmit AFP şi dpa.

„Discuţiile de astăzi ne vor permite să finalizăm evaluarea noastră până la finalul săptămânii viitoare”, a declarat Ursula von der Leyen după o întrevedere cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

La rândul său, şeful statului ucrainean a spus că un răspuns afirmativ din partea UE la cererea de aderare formulată de Ucraina ar fi un moment istoric pentru Europa.

„Un răspuns pozitiv din partea Uniunii Europene la cererea Ucrainei de aderare la UE ar fi un răspuns pozitiv la întrebarea dacă proiectul european are sau nu un viitor”, a afirmat Zelenski.

Potrivit acestuia, poporul ucrainean „are deja o contribuţie enormă la apărarea libertăţii comune”.

„Ucraina este recunoscătoare pentru al şaselea pachet de sancţiuni adoptat de UE contra Rusiei, dar din păcate războiul continuă, aşa că este necesar un al şaptelea pachet de sancţiuni, care ar trebui să fie şi mai dure”, a adăugat Volodimir Zelenski.

În urmă cu câteva zile, ministrul ucrainean al dezvoltării regionale, Oleksii Cernişov, a declarat că se aşteaptă ca, la summitul de la Bruxelles de la finalul acestei luni, cele 27 de ţări membre ale UE să aprobe acordarea statutului de candidat pentru Ucraina dacă săptămâna viitoare Comisia Europeană va face o recomandare în acest sens.

Cernişov este unul dintre cei patru emisari speciali ai preşedintelui Zelenski care în prezent fac lobby în capitalele ţărilor UE pentru aderarea Ucrainei.