International

Care este explicația tensiunii ciudate de la Moscova care a închis centrul și a intensificat controalele forțelor de ordine

Care este explicația tensiunii ciudate de la Moscova care a închis centrul și a intensificat controalele forțelor de ordine

Ceva ciudat se întâmplă la Moscova, în aceste zile. Ucrainenii afirmă că au întors armele spre ruși și încep să recucerească teritoriile ocupate până acum de Rusia. În acest context, oamenii s-au arătat a fi impacientați de închiderea centrului capitalei moscovite, precum și de intensificarea controalelor forțelor de ordine în perimetrul dat.

Care este explicația tensiunii ciudate de la Moscova care a închis centrul orașului și a intensificat controalele forțelor de ordine. Video

Pe rețele de socializare ale Rusiei, care sunt vizualizate și în exteriorul țării, au apărut postări cu îngrijorările oamenilor legate de închiderea bruscă a centrului orașului Moscova, cumulată cu intensificarea controalelor forțelor de ordine.

La Moscova, sâmbătă seara, se simțea tensiunea în aer. Centrul capitalei Rusiei a fost închis, iar controalele forțelor de ordine erau intensificate, avâd loc la tot pasul și în tot locul.

Cetățenii ruși au semnalat imediat pe rețelele de socializare că una din centurile orașului este închisă, iar mașini și vehicule blindate ale Gărzii Naționale, subordonată direct președintelui, și-au făcut apariția pe străzile care altădată erau intensiv populate.

Centrul orașului a fost blocat de camioane grele și blindate. Despre ce era vorba de fapt: Moscova sărbătorește zilele orașului.

Se pare că informațiile au pornit de la un jurnalist occidental din Moscova, Alan Moore, și au inflamat, pentru mai bine de două ore, rețelele de socializare, dând naștere la zeci și sute de presupuneri și supoziții.

Totul a pornit de la postarea pe Twitter a jurnalistului occidental – dar pro-rus – Alan Moore, în care se vedea centrul orașului, blocat pentru vehicule cu camioane grele, scrie Evenimentul Zilei, într-un amplu material. Ulterior, jurnalistul a precizat că nu este vorba despre niciun fel de tulburări, ci doar de sărbătoarea de 875 de ani a Moscovei.

Dar, care este adevărul

Până la urmă, se pare că nu a fost vorba decât de măsuri de securitate draconice cu ocazia sărbătoririi a 875 de ani de existență a Moscovei.

„Focuri de artificii au fost lansate la Moscova, sâmbătă, din mai multe locații simultan, în cinstea Zilei Orașului. Peste 30.000 de salve au luminat cerul capitalei exact la ora 21:00. În total, au fost pregătite 23 de locuri pentru lansarea artificiilor în oraș. Din opt puncte au fost lansate focuri de artificii la mare altitudine. 4.930 de salve au fost trase de pe terasamentul Moskvoretskaia, apele râului Moskva din Pechatniki, strada din Troitsk, strada Ozernaia din districtul Zelenograd”, au declarat surse oficiale, potrivit publicației indiene The News Glory.

A apărut chiar și un afiș care făcea referire la evenimentul dat.

Ce au scris oamenii pe rețeaua de socializare

S-a speculat mult despre natura evenimentelor care au avut loc la Moscova, acolo unde, sâmbătă seara, centrul capitalei era blocat de blindate și camioane grele. Unii spuneau că se trimit trupe suplimentare în Ucraina.

De asemena, au circulat informații că avionul personal al lui Vladimir Putin a fost ridicat de la sol. Dar nu se știe dacă liderul de la Kremlin se află la bord și în ce scop.

Contraofensiva fulgerătoare începută luni de trupele ucrainene, care a depășit toate așteptările experților, pare să fi provocat un colaps catastrofal al trupelor rusești din regiunea Harkov, care fie sunt distruse sau capturate în luptă, fie se retrag în debandadă, lăsând armament și muniție în urmă.

Soldații ruși nu vor să se întoarcă pe front nici ”dacă vin procurorii din Rusia”

Pe acest fond, ultimele date arată că rușii au în prezent mari probleme de motivare a soldaților pentru a merge pe front, în încercarea de a opri ofensiva ucraineană. Printre cei care ar refuza reîntoarcerea în război sunt soldații așa-zisei armate a regiunii Luhansk, ocupată integral de Rusia.

Într-un material video publicat pe Twitter, un soldat spune că nu se vor întoarce pe front ”chiar dacă vin procurorii din Rusia”. Soldații susțin că nu au fost rotiți din 24 februarie și nu au niciun echipament.

”Nu am avut nicio pauză timp de șapte luni. Nu mergem nicăieri. Puteți să ne împușcați”, susține un soldat rus, potrivit materialului video publicat de Twitter.

Foto: evz