Actual Lifestyle

Care sunt țările europene unde trebuie purtată masca

Care sunt țările europene unde trebuie purtată masca

Suntem în plin sezon de vacanțe. Avertizările meteo, datele care fac referire la transport, statisticile și prevederile medicale, sunt doar câteva aspecte de care trebuie să ținem cont când plecăm la drum. Este mai bine să fim informați decât să ne găsească schimbările, total, nepregătiți.

Care sunt țările europene unde trebuie purtată masca

Țările europene au anunțat, una după alta, că zilnic se înregistrează creșteri ale numărului de îmbolnăviri cu covid-19. Primele măsuri oficiale au fost luate de guvernele țărilor europene.

O prevedere obligatorie, în unele țări, este purtarea măștii, în spațiile publice exterioare, dar și interioare.

Oficialii unor țări europene au revenit sau mențin măsuri restrictive, menite să stopeze răspândirea virusului. Dacă în țări precum Grecia purtarea măștii este obligatorie în spații aglomerate, în Franța este doar recomandată. Și în România, ministrul sănătății, Alexandru Rafila,  a recomandat, deja, purtarea măștii, doar ca sfat preventiv, deocamdată.

În Franța această cerință a rămas la titlu de recomandare, nefiind obligatorie.

La polul opus, extrem, în Grecia se dau amenzi pentru nepurtarea măștii în spații aglomerate. Purtarea unei măști de tip FFP2 sau KN95 este obligatorie în transportul public și peste tot, în situațiile în care nu se pot aplica regulile de distanțare, iar în caz de nerespectare a acestei măsuri este  prevăzută o amendă în valoare de 300 de euro.

În Portugalia, măștile de protecție sunt obligatorii în mijloacele de transport în comun, după ce la începutul lunii iunie s-au înregistrat 30.000 de cazuri pe zi. De asemenea, turiștii care merg în Portugalia trebuie să prezinte neapărat și un certificat Covid.

Totodată, în Italia, măștile sunt obligatorii în transportul public, exceptând avioanele. La jumătatea lunii iunie, Italia a decis să prelungească obligativitatea de a purta măști FFP2, în transportul public, cu excepția avioanelor până pe data de 30 septembrie. Începând cu 1 iunie 2022, certificatul de sănătate nu mai este obligatoriu, pentru a intra pe teritoriul italian.

Spania. Măștile sunt obligatorii în unitățile sanitare, inclusiv în farmacii, în căminele de bătrâni și în toate mijloacele de transport în comun. De asemenea, se impune respectarea măsurilor de distanțare socială.

Germania. Aici, se aplică reguli pe regiuni. În unele regiuni ale Germaniei se recomandă respectarea măsurilor de distanțare fizică. Obligațiile sunt aprobale pe plan local, pentru purtarea măștii de protecție, în special în mijloacele de transport în comun, la căminele pentru bătrâni, precum și în spitale.

Marea Britanie recomandă menținerea unui comportament prudent în contextul noului val de îmbolnăviri cu Covid-19: favorizarea întâlnirilor în aer liber, adunarea în grupuri mai mici și pentru o perioadă mai scurtă decât în mod normal, purtarea unei măști în mijloacele de transport în comun, păstrarea unei distanțe de cel puțin un metru, în spațiul public.

O recomandare demn de luat în seamă: masca și certificatul de vaccinare sau orice act medical, luat în geanta de drum, alături de actele obișnuite, ar fi un beneficiu, în plus, pentru o vacanță lipsită de griji.

Pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) se anunță informații actualizate despre călătorie, pentru fiecare țară, în parte. Înainte de a porni la drum, ar fi bine să consultați acest site oficial, al autorităților române.