Actual Diverse

Casele pe apă sunt locuințele viitorului. Iată cum arată și cât costă un „cocostârc de oțel”

Casele pe apă sunt locuințele viitorului. Iată cum arată și cât costă un „cocostârc de oțel”

O companie din Panama, specializată în tehnologii marine inovatoare, construiește case plutitoare de lux. Constructorii le descriu drept o opțiune ecologică și prietenoasă din punct de vedere economic.  Conceptul este numit „Seapod”, nume sugestiv pentru designul futurist al viitoarelor locuințe.

Fiecare locuință oferă spațiu suficient pentru două persoane. Fiecare casă este ridicată pe un picior de oțel, la doi metri deasupra valurilor și oferă vedere la ocean de 360 de grade.

Costul variază între 300.000 și 1,5 milioane de dolari. Prețul de 300 mii de dolari nu este deloc mare dacă ne gândim că în stațiunea Mamaia, pe litoralul românesc, un apartament cu două camere, situat la malul Mării, depășește astăzi prețul de 150 de mii de euro.

Arhitecții acestui proiect spun că designul este o provocare pentru ce înseamnă casă și călătorie și le va permite oamenilor să trăiască pe apă fără a fi nevoiți să facă sacrificii atunci când vine vorba de „luxul vieții moderne”.

În mod normal, când trăiești pe apă, ești pe o barcă, iar să trăiești așa nu se poate. Așa că am proiectat o casă care plutește pe apă, dar care îți oferă și o experiență de a trăi pe uscat”, a declarat Grant Romundt, manager în cadrul companiei  de proiectare, pentru CNN Travel.

Să trăiești așa este relaxant și frumos. Majoritatea oamenilor petrec tot anul visând la vacanța de două săptămâni în care merg pe o insulă tropicală, se relaxează și își încarcă bateriile. De ce să nu trăiești așa tot anul? Este atât de ușor să poți lucra de la distanță acum”, a ținut să precizeze Romundt, care este și unul dintre vizionarii proiectului caselor de mâine.

Dar cum vor fi aspectele practice – cumpărarea de alimente sau călătoria dus-întors de la această locuință până pe uscat, o întrebare evidentă pentru un astfel de proiect mai mult decât îndrăzneț pentru zilele noastre, o întrebare adresată de media.

Potrivit lui Romundt, alimente, medicamente și alte produse de zi cu zi vor fi livrate cu drone personalizate. Pentru livrări mai mari, oamenii vor avea la dispoziție o navă care va avea rol de transport, dar și ecologic, de colectare a gunoiului și de a menține curată zona din jur. Rezidenții și vizitatorii pot fi transportați la și de la SeaPod cu ajutorul bărcilor sau ski-jet-urilor locale.

Primele locuințe plutitoare finalizate vor fi prezentate online la sfârșitul lunii septembrie, iar potențialii cumpărători vor putea să le vadă cu ochii lor la scurt timp după aceea.

Romundt a precizat că oamenii și-au arătat interesul pentru aceste locuințe încă de la prezentarea conceptului, dar că firma nu a acceptat plăți ca avans până când cumpărătorii nu le văd în realitate.

Despre cheltuielile ulterioare, anexe și conexe, nu a vorbit proiectantul deocamdată. Ideea este atractivă dar cu multe semne de întrebare iar la toate acestea nici măcar creatorii nu au acum toate răspunsurile necesare, mai ales că teoria este una și practica, alta.