Politică

Cătălin Predoiu dă emoții instanțelor, parchetelor și CSM. A introdus o nouă sancțiune disciplinară fără să spună nimănui

Cătălin Predoiu dă emoții instanțelor, parchetelor și CSM. A introdus o nouă sancțiune disciplinară fără să spună nimănui

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a luat o hotărâre care ar putea schimba soarta multor magistrați. El nu a consultat instanțele și parchetele și se pare că nici CSM nu a fost informat.

Magistrații pot fi pedepsiți disciplinar și pentru încălcarea Codului deontologic

Modificări în proiectul viitoarei Legi privind statutul judecătorilor și procurorilor adoptat de Guvern. Potrivit unei noi prevederi a ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, magistrații pot fi pedepsiți disciplinar și pentru încălcarea Codului deontologic.

Oamenii legii spun că această prevedere nu a existat în proiectul trimis pentru consultări, dar e posibil ca totuși CSM să fi știut câte ceva ca urmare, a unor discuții ce au avut loc cu anumiți membrii din Consiliu.

Ce vor putea să pățească magistrații

În cazul în care această lege privind statutul judecătorilor și procurorilor va fi adoptată în forma propusă de Predoiu, magistrații vor avea o viață grea. Asta pentru că nu vor fi trași la răspundere doar pentru abaterile disciplinare prevăzute în lege, ci și pentru încălcarea Codului deontologic.

Iar cei care vor călca pe bec vor primi avertismente și, în cazurile mai grave, li se va diminua indemnizația sau vor fi mutați disciplinar la o altă instanță sau parchet. De asemenea, oamenii legii ar putea să fie retrogradați profesional, suspendați din funcție și, în ultimă fază, excluși din magistratură.

Încălcarea Codului deontologic nu este pedepsită acum

În acest moment, potrivit Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor, încălcarea Codului deontologic nu se sancționează disciplinar. Dar se ține cont de greșeala magistraților la evaluare și promovare.

Desigur, de-a lungul vremii au existat multe momente în care magistrații au făcut greșeli, fără să fi primit nici o sancțiune… Cum această nouă prevedere nu a fost trimisă și instanțelor, parchetelor și CSM, înseamnă că miercuri, 24 august 2022, Guvernul a adoptat un proiect asupra căruia magistrații nu și-au expus observațiile.

Potrivit informațiilor oferite de juri.ro, posibilitatea ca un magistrat să fie sancționat pentru încălcarea Codului deontologic, poate constitui o nouă formă de presiune și de intimidare.