International

Cazul Trump: Judecătorul menține decizia de blocare a anchetei privind dosarele Mar-a-Lago și numește un administrator special

Cazul Trump: Judecătorul menține decizia de blocare a anchetei privind dosarele Mar-a-Lago și numește un administrator special

Departamentul de Justiție intenționează să facă apel, dar este probabil ca decizia să întârzie semnificativ ancheta sa privind gestionarea dosarelor guvernamentale de către fostul președinte Donald J. Trump.

Cazul Trump: Judecătorul menține decizia de blocare a anchetei privind dosarele Mar-a-Lago și numește un administrator special

Departamentul de Justiție intenționează să facă apel, dar este probabil ca decizia să întârzie semnificativ ancheta sa privind gestionarea dosarelor guvernamentale de către fostul președinte Trump.

Un judecător federal a respins joi cererea Departamentului de Justiție de a relua o parte esențială a anchetei sale privind gestionarea de către fostul președinte Donald Trump a unor documente guvernamentale sensibile și a numit un arbitru extern pentru a examina mii de documente confiscate luna trecută de la reședința sa din Florida.

Un maestru oficial, numit legal

Judecătoarea, Aileen M. Cannon, a refuzat să ridice orice parte a unui ordin pe care l-a emis săptămâna trecută. Ea a interzis, totodată, departamentului să folosească documentele, inclusiv aproximativ 100 de documente marcate ca fiind clasificate, în ancheta sa până când arbitrul, cunoscut sub numele de „special master,” a finalizat o analiză.

În decizia sa de zece pagini, judecătoarea Cannon a numit un maestru special, sugerat de echipa juridică a lui Trump și agreat de guvern: Raymond J. Dearie, un judecător semideschis de la Curtea Federală Districtuală pentru Districtul de Est din New York.

Judecătorul Dearie va avea acum autoritatea de a cerceta cele peste 11.000 de înregistrări pe care F.B.I. le-a luat cu mașina de la proprietatea domnului Trump, Mar-a-Lago, pe 8 august.

Decizia a fost o lovitură pentru Departamentul de Justiție, aproape sigur că va întârzia în mod semnificativ investigația sa pentru a stabili dacă fostul președinte a păstrat ilegal înregistrări privind apărarea națională sau a obstrucționat încercările repetate ale oficialilor federali de a le recupera, sunt de părere analiști americani.

Departamentul îi ceruse judecătoarei Cannon să ridice restricțiile privind utilizarea documentelor cu marcaje de clasificare și a stabilit un termen limită de joi pentru ca aceasta să răspundă, înainte de a anunța că va cere intervenția unei curți de apel. Departamentul plănuiește acum să facă apel la decizie, iar înalți oficiali s-au întâlnit pentru a discuta momentul depunerii lor, potrivit unui înalt oficial din domeniul aplicării legii.

Ordinul judecătorului Cannon a fost cea mai recentă întorsătură în ceea ce a devenit acum o bătălie judiciară prelungită și plină de tensiuni politice cu privire la trocul de documente confiscate în timpul percheziției de la Mar-a-Lago, relatează New York Times.