Info Actual

Info Actual > Politică > Ce prevede orodonanța militară numărul 2?
Politică

Ce prevede orodonanța militară numărul 2?

Ce prevede orodonanța militară numărul 2? Care sunt noile restricții, pe înțelesul tuturor? Marcel Vela, ministrul afacerilor interne, a emis sâmbătă seară o ordonanță militară numărul 2. Aceasta interzice circulația pe domeniul public a grupurilor mai mari de 3 persoane.

Totodată, sunt introduse recomandări de circulație pe timpul zilei și mai ales pe timpul nopții. De asemenea, se suspendă activitatea comercială a mai multor tipuri de activități comerciale. Măsurile intră în vigoare de duminică, de la ora 22:00, după publicarea în Monitorul Oficial.

Iată noile măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului, pe înțelesul tuturor, conform DCNews:

  1. Se suspendă temporar activitatea mallurilor, începând cu duminică seară.
  2. Circulația în afară gospodăriei se face în grupuri de maximum 3 persoane.
  3. În intervalul 6.00 – 22.00, se recomandă ieșirea din casă doar pentru mersul la serviciu, pentru asistență medicală de urgență, aprovizionare sau deplasări scurte în apropierea casei.
  4. În intervalul 22.00 – 6.00, persoanele trebuie să stea în casă. Cei care ies au nevoie de adeverințe de la serviciu pentru deplasare sau declarație pe proprie răspundere, începând cu 23 martie, ora 22:00.
  5. Se interzice intrarea cetățenilor străini și apatrizilor în România.Excepție fac cei care sunt în tranzit, pe un culoar bine definit. Alte excepții sunt cei care fac deplasări în interes profesional, personalul diplomatic, cei care au viză, cei care circulă din nevoi medicale, cei care au familia în România.
  6. Persoanele izolate la domiciliu care pararsesc locația fără aprobare sunt considerate persoane cu risc crescut și vor fi plasate în carantină sub pază.
  7. Persoanele carantinate care părăsesc locația fără aprobare sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile, plus măsuri contravenționale sau penale.
  8. Persoanele care au nevoie de susținere și au peste 65 de ani vor primi sprijin de la autoritățile locale.
  9. Se pot oficia slujbe religioase fără public, care pot fi transmise prin radio și internet.
  10. Se pot oficia botezuri, cununii și înmormântări la care pot participa cel mult 8 persoane. Deasemenea, se pot împărtăși bolnavii la domiciliu.