Actual

Ce salarii au europarlamentarii? Politicienii de la Bruxelles primesc peste 10.000 de euro pe lună

mii de euro lunar Sursa foto replicaonline euro lunar Sursa foto replicaonline ce salarii au europarlamentarii
sursa foto: arhiva companiei

Europarlamentarii au un pachet financiar complex, alcătuit din salariu, indemnizații și alte beneficii.  Salariul lunar brut al unui europarlamentar este de aproximativ 9.808,67 euro, începând cu anul 2023. După deducerea impozitului UE și a contribuțiilor pentru asigurările sociale, salariul net este de aproximativ 7.800,00 euro.

Statele membre pot aplica și impozite naționale suplimentare.  Europarlamentarii primesc o indemnizație lunară de aproximativ 4.778 euro pentru costurile de administrare a biroului, cum ar fi chirie, utilități și echipamente.

Europarlamentarii primesc și o indemnizație pentru cazare și masă. Această indemnizație acoperă cheltuielile europarlamentarilor în timpul sesiunilor plenare și altor activități oficiale. Aceștia primesc aproximativ 338 euro pe zi pentru cazare și masă la Bruxelles sau Strasbourg.

Parlamentul European rambursează costurile de călătorie (bilete de avion, tren, mașină) pentru activitățile oficiale, pe baza chitanțelor prezentate.
Europarlamentarii beneficiază de un sistem de asigurări care acoperă o parte din costurile medicale, dentare și de spitalizare, inclusiv riscurile de viață și accidente. La vârsta de 63 de ani, europarlamentarii primesc o pensie calculată la 3,5% din salariul lor pentru fiecare an complet de mandat, cu un procent maxim de 70% din salariul de bază, potrivit Antena3.