Lifestyle

Ce SĂRBĂTOARE mare este astăzi! Spune această RUGĂCIUNE și totul va merge bine

Ce SĂRBĂTOARE mare este astăzi! Spune această RUGĂCIUNE și totul va merge bine

Ce SĂRBĂTOARE mare este astăzi! Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului, ale cărui moaște se găsesc în Catedrala Patriarhală.

La Liturghia sărbătorii, oficiată în aer liber de Patriarhul Daniel, vor putea asista doar 200 de persoane. Cine a fost Sfântul Dimitrie cel Nou ne spune Remus Rădulescu.

Cuviosul Dimitrie a fost un călugăr care a trăit la sud de Dunăre în secolul al XIII-lea. Era originar din satul Basarabov, undeva lângă orașul bulgăresc de astăzi Ruse.

În tinerețe a fost cioban, dar s-a retras la un moment dat într-o mănăstire din apropiere. După ce s-a călugărit, și-a ales chilie o peșteră, pe malul râului Lom.

Nu se știe cât a trăit acolo, a fost găsit după moarte. Sătenii l-au descoperit printr-o minune. Călugărul s-a arătat în visul unei tinere bolnave și i-a indicat locul unde va fi găsit. I-a spus că dacă se va atinge de trupul său, se va vindeca. Sătenii au săpat în locul indicat și au găsit trupul întreg al Sfântului Dimitrie Basarabov.

Moaștele lui au ajuns la București în anul 1774, în timpul războiului ruso-turc. De atunci este ocrotitorul spiritual al Capitalei și al Munteniei.

Ce SĂRBĂTOARE mare este astăzi! Se spune că dacă rostești această RUGĂCIUNE astăzi, în ziua în care este prăznuit Sfântul Dimitrie cel Nou, totul va merge bine.

Rugăciune

„O, Dumnezeul meu, ce face cel care nu se sacrifică cu totul pentru Tine? Şi cât de departe sunt de Tine dacă nu mă ofer cu totul iubirii Tale. Câte imperfecţiuni văd în mine! Câte neputinţe şi scăderi în servirea faţă de Tine!

O, Doamne, cât de puţine lucruri facem pentru Tine. Asemenea bobului de muştar sunt faptele noastre bune şi mari stânci faptele rele.

Îmi pare rău pentru că de foarte multe ori uit de Tine şi de nenumăratele graţii pe care le obţin din partea iubirii Tale nesfârşite. Când uit de ele, Te rog să mă ierţi, Doamne, şi să nu-mi socoteşti ca pe o vinovăţie mărginirea fiinţei mele.

Căci dacă aş fi ştiut să-Ţi fiu servitor în lucuri mari, nu aş fi omis nici înfăptuirea lucrurilor mici. Fericit este cel care dă mărturie de credinţă adevărată prin faptele vieţii sale.

Învaţă-mă şi pe mine să îndeplinesc astfel de lucruri pentru Mărirea Ta, oricât de mare ar fi preţul, după exemplul servului Tău Dumitru şi al tuturor martirilor. Amin.”