Actual

Ce se întâmplă cu prețul la energie electrică și gaze? Informații de ultim moment

Scad facturile la gaze și energie
sursa foto arhiva personala

Românii vor continua să beneficieze de prețuri subvenționate la gaze naturale și energie electrică pentru încă un an și jumătate. Transgaz, în același timp, a anunțat că depozitele noastre de gaz depășesc deja 90% din capacitatea totală de înmagazinare.

Prețurile pentru gazele naturale și energia electrică vor rămâne neschimbate până la sfârșitul lunii martie 2025. Aceste declarații au fost făcute de  Valeriu Steriu, reprezentant al Autorității Naționale pentru Reglementare în Energie.

Cât vom plăti pentru energia electrică și gaze?

Astfel, pentru consumul de până la 100 de kilowați lunar, românii vor plăti 68 de bani pe kilowatt. Iar pentru intervalul cuprins între 100 și 255 de kilowați, tariful va fi de 80 de bani pe kilowatt. Pentru cei care consumă între 255 și 300 de kilowați, tariful va fi de 1,3 lei pe kilowatt. Iar pentru cantități care depășesc 300 de kilowați, tariful rămâne la 1,3 lei pentru întreaga cantitate.

În ceea ce privește prețul gazelor naturale, acesta nu va depăși 31 de bani pentru un kilowatt/oră. Valeriu Steriu a subliniat că această măsură de plafonare a prețurilor se menține pentru a asigura stabilitatea tarifelor pentru populație, dar și pentru consumatorii industriali, chiar dacă prețurile pe piața energiei sunt în prezent în scădere.

„Până în 2025, o plasă de siguranță, aș putea spune, care poate avea, deși nu ne dorim să mai facem modificări, nici nu sunt anunțate în următoarele luni astfel de modificări. Monitorizăm permanent situația din toate punctele de vedere, tocmai pentru a vedea dacă este necesară o intervenție. În clipa de față cred că predictibilitatea este cea mai important. Astfel, toate companiile, populația la fel, să aibă în mod real o protecție, și să avem cel puțin această iarnă și iarna viitoare cât mai liniștite”, a spus Valeriu Steriu.

Transgaz spune că avem gaz

În același timp, Compania Transgaz a aproape că umplut toate depozitele de gaz. Președintele acesteia, Ion Sterian, a asigurat că România va face față iernii care vine, indiferent cât de geroasă va fi. El a subliniat că acum avem înmagazinate peste 90% din capacitatea totală de stocare.

”Avem astăzi înmagazinați 3.065.000.000 de metri cubi, corespunzător unui procent de 96,23%. Indiferent ce se va întâmpla, noi iarna o vom trece, chiar dacă iarna va fi foarte geroasă, avem stocurile asigurate”, a spus Ion Sterian, directorul general al companiei cu capital majoritar de stat Transgaz, potrivit Daily Business.