Actual

CECCAR pregătește drumul spre performanță. Elevii, premiați în cadrul Concursului de Cultură și Educație financiar-contabilă

Concurs CECCAR Sursa foto Infofinanciar Sorina Bucur
Sursa foto: Infofinanciar/ Sorina Bucur

În cadrul Concursului de Cultură și Educație financiar-contabilă, pentru faza județeană, la nivelul Municipiului București, au fost premiați de către CECCAR (nr. Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România”) elevii ce au obținut cel mai mare punctaj. Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din București a fost cel care a găzduit acest eveniment de premiere.

În cadrul acestui eveniment au fost prezenți atât reprezentanți ai colegiului, dar și conducerea Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România: președintele CECCAR București, Aurel Andrei și vicepreședintele CECCAR România, Robert Șova, dar și Ionel-Florian Lixandru, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației.

„Împreună cu domnul ministru secretar de stat Lixandru și domnul vicepreședinte CECCAR Șova am discutat  și am pus la punct un concurs care să aibă drept grup țintă elevii claselor a 11-a de la profilul activității economice și mai precis partea de contabilitate pentru că există concursuri, dar nu atât de aplicat, e partea de contabilitatea, educație financiară cu partea aplicativă”, a spus directoarea Colegiului Economic „Virgil Madgearu”.

Concursul continuă cu faza națională

Elevii au fost extrem de deschiși, iar 35 de județe au răspuns invitației de a se înscrie în acest concurs, iar pentru la anul se dorește o prezență de 100% la nivel național. Acesta este un concurs interdisciplinar, întrucât se referă atât la cunoștințe teoretice, cât și practice din domeniul contabilității. Nu sunt excluse însă  nici abilitățile de utilizare a calculatorului în contabilitate.

La faza națională a concursului vor fi aproximativ 80 de elevi. De asemenea, cei mai buni de pe primele patru locuri, ce vor obține cel mai mare punctaj, vor fi recompensați cu mai multe premii, care vizează și gratificații sub forme monetare. Această etapă a concursului va avea loc pe data de 17 iunie.

„Cu sprijinul domnului secretar de stat, cu sprijinul domnului vicepreședinte Șova, împreună am organizat acest concurs pentru viitorii experți contabili, sperăm noi, deoarece acest element important din viața dânșilor nu înseamnă decât un prim pas în cariera pe care poate să o îmbrățișeze în acest domeniu financiar-contabil”, a spus președintele CECCAR București, Aurel Andrei.

„Acest concurs, spre deosebire de alte concursuri care se bazează doar pe educația financiară, se referă la educația financiar-contabilă care înseamnă ceva mult mai complex. Pentru că dacă ne referim doar la educația financiară ne referim doar la a învăța cum să-ți gestionezi banii, când vorbești și de partea contabilă, lucrurile devin mai complexe și aici intrăm și în zona profesionistului pentru că contabilitatea e definită ca fiind știința și arta stăpânirii afacerilor”, a declarat vicepreședintele CECCAR, Robert Șova.

Rezultatele elevilor contează

Fără îndoială, educația financiară este necesară pentru elevii din sectorul preuniversitar. Președintele CECCAR București a spus că „sunt un exemplu viu în sensul în care fiind un absolvent de liceu economic și așa cum spunea un domn profesor de contabilitate care a venit la o întâlnire, a spus că acesta este un carnet, un carnet de expert contabil. Dacă vreți să fiți cei mai buni din cei mai buni vă doresc să ajungeți să obțineți acest carnet prin muncă, dar până acolo este evident că este necesară această culturală financiar-contabilă. Aceasta este practic o primă etapă în viața dânșilor, după care urmează facultatea, bineînțeles dacă își doresc acest lucru și apoi cu mult success în activitatea pentru obținerea unui carnet de expert contabil”

Ionel-Florian Lixandru a spus că acest concurs a pornit de la ideea de a aduce mai aproape de elevi profesia de expert contabil autorizat.

„Atunci s-a născut o colaborare între initial Colegiul Economic „Virgil Madgearu” și CECCAR, și ulterior între Ministerul  Educației și CECCAR. Anul acesta am reușit să prindem acest concurs în calendarul național al concursurilor și al olimpiadelor naționale aprobate și finanțate de Ministerul Educației”, a declarat acesta. A continuat susținând că este rodul colaborării dintre Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, catedra de discipline economice, în speță catedra de contabilitate și CECCAR București și CECCAR filiala mare.

„Ne dorim să insuflăm elevilor noștri dragostea către materia numită contabilitate pentru că trebuie să recunoaștem faptul că această materie este o materie fără de care nu poți avea success în domeniul economic și atunci cred că este rolul nostru al educatorilor, al profesorilor de a  adduce copiilor exemple concrete, exemple de bună practică colaborări care să îi direcționeze cumva pe un drum în cee ace privește cariera lor profesională și l noi la liceele economice, marea majoritate a elevilor îmbrățișează o carieră în domeniul economic, după ce finalizează studiile liceele și ulterior studiile superioare.  Sperăm ca acest concurs să aibă un impact cât mai mare atât la nivel de București cât și la nivel național. Se urmărește ca în anii următori acest concurs să fie extins și la clasa a 12-a”, a concluzionat secretarul de stat.

„Elevii au reacționat bine, cred că mai temători au fost colegii profesori pentru că nu este ușor să lucrezi e soft saga mai ales că nu există o unitate la nivel de Capitală în acre în fiecare școală să știm exact c se aplică acest soft contabil la modulul utilizarea calculatorului în contabilitate. Poate de aici a fost și reticența de a trimite copiii la astfel de competiții, dar cei 48 care au participat s-au descurcat”, a spus doamna inspector prezentă la eveniment.

Doamna Inspector ne-a spus că Ministerul Educației a alocat un buget mai mare, iar la faza națională, premiul întâi va avea 1.000 de lei, iar restul vor coborî în sens descrescător.

Elevii deschiși către domeniul financiar-contabil

Elevii chiar au fost extrem de deschiși despre acest subiect, iar unul dintre ei a spus că activitatea a fost foarte ok, mai ales că are o importanță foarte mare întrucât se pun în valoare elevii și munca depusă de ei. De asemenea, elevul intervievat a spus că studierea este maim ult decât important, însă ar trebui să se remedieze o educație financiară, acre să nu fie de un nivel așa de ridicat, însă să fie de un nivel mult mai bun decât cel care se predă în momentul actual în școlile care nu sunt de profil.

„Educația financiară este foarte important nu numai la nivelul liceului, ci și la școala generală. De altfel la nivel international și European se pune problema ca această educație financiară să fie cât mai timpuriu introdusă în sistemul de educație.

În ceea ce privește acest concurs Robert Șova a adăugat faptul că elevii sunt la începutul construirii viitorului și ar fi foarte util ca ei să aibă acces correct la cee ace înseamnă această oportunitate de carieră în domeniul financiar contabil.

„Acesta este un concurs care a reușit și cadrul în care performanța să fie recompensată pentru că și acest lucru contează mai ales la copii. Faci effort, faci performanță, dra o simți și o trăiești mult mai bine, mult mai intens atunci când primești și recompensa, și nu numai recompense în cuvinte sau în diplome ci și o recompensă mai palpabilă, acre cumva să le satisfacă cumva nevoile pe care le au. Este un prim exercițiu prin care să vadă că prin performanță poți să câștigi. Acesta este scopul acestor premii. Să vezi făcând performanță poți să câștigi”, a spus acesta.