Actual

Cel mai bizar incident: Vladimir Putin a furat un inel și a pus serviciul secret să inventeze o scuză

Cel mai bizar incident: Vladimir Putin a furat un inel și a pus serviciul secret să inventeze o scuză
NY Times

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost acuzat de furt de către Robert Kraft, patronul echipei de fotbal american New England Patriots, în 2013, dar scandalul a fost băgat rapid sub preș.

Potrivit magnatului, nu a fost vorba despre orice fel de inel, ci de inelul de campion primit după ce Patriots a câștigat titlul în 2005.

Fără vreo teamă de a-l confrunta pe sângerosul lider de la Kremlin, finanțatorul și președintele echipei de fotbal american l-a acuzat cu subiect și predicat pe Putin că e hoț.

Într-un interviu acordat cotidianului „The New York Post”, Kraft (acum în vârstă de 80 de ani), care are o avere de 2,3 miliarde de dolari, a povestit fabulosul incident în detaliu. Kraft suține că agenți lui Putin s-au străduit să acopere întâmplarea.

 „Aș putea ucide pe cineva cu acest inel”

În vara lui 2005, la câteva luni după ce Patriots câștigase Super Bowl-ul cu 24-21 în fața Philadelphiei Eagles, Kraft a călătorit alături de mai mulți oameni de afaceri în Rusia.

Avea programată o întâlnire cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Prilej cu care Kraft i-a arătat lui Putin inelul de campion încrustat cu diamante. Liderul rus a dorit să-l probeze, iar patronul s-a conformat. Putin și-ar fi admirat bijuteria pe deget și a spus că „ar putea ucide pe cineva cu respectivul inel”. Putin a rămas cu inelul pe deget ca și cum ar fi uitat că e pe mâna lui, iar când întâlnirea a luat sfârșit, l-a scos de pe deget și l-a băgat în buzunar.

Kraft și-a cerut înapoi inelul, însă președintele a fost rapid flancat de trei agenți KGB și scos din încăpere.

Magnatul nu s-a lăsat însă. A dorit să trimită prin intermediul relațiilor diplomatice americane o scrisoare în care să-și ceară ghiulul înapoi. Dar s-a lovit de opoziția Casei Albe.

În interesul relațiilor dintre Rusia și Statele Unite, ar fi mai bine să lăsați situația așa cum este. Putin s-ar putea simți jignit”, i-ar fi spus staff-ul de la Casa Albă lui Kraft!

Kraft s-a simțit umilit și a povestit totul în interviul menționat, iar Kremlinul a infirmat povestea, eliberând un comunicat de presă:

Ce spune domnul Kraft e ciudat. Am stat lângă cei doi și am înțeles clar că acel inel a fost un cadou”, a spus Dmitri Peșkov, purtătorul de cuvânt al președintelui Putin.

Presa americană notează faptul că la acea întâlnire Kraft a fost auzit spunând „Vă rog, puteți să-mi înapoiați inelul?”.