International

Cel mai mare jaf de trenuri din America și banda de tâlhari care a comis-o. O poveste ca în Vestul Salbatic

Gang.v1
Foto: dailyhistory.com

Uitați de eroii de legendă precum Jesse James, Butch Cassidy și Sundance Kid – cel mai mare jaf de tren din istoria Statelor Unite nu a avut loc în perioada Vestului Sălbatic. Nici măcar nu a avut loc în Vestul ăla sălbatic.

A avut loc într-un orășel din Illinois, în timpul anilor ’20, și a adus celor patru frați texani care l-au pus la cale, și câtorva dintre prietenii lor, aproximativ 3 milioane de dolari.

Banda de tălhari Newton

Băieții Newton – Willis, Doc, Jess și Joe – au crescut la o fermă din Uvalde, Texas. Willis și Doc au început prin a se ocupa de mici  infracțiuni, după care i-au recrutat și pe Jess și Joe.

Între 1919 și 1924, banda Newton și prietenul lor, Brent Glasscock, au jefuit 87 de bănci, fără a fi prinși. Potrivit martorilor, ei erau întruchiparea tâlharilor cu alură de gentlemani, descărcându-și armele doar de câteva ori, și atunci fără să ucidă pe nimeni.

Marele jaf de pe drumul de fier

Jaful de bănci era o afacere profitabilă, dar banda Newton voia mai mult. Au hotărât că jefuirea unui tren le-ar fi mărit mult profitul. Înarmat cu informații de la William J. Fahy, un inspector poștal corupt din Chicago, cu privire la momentul în care un tren care transporta o mare cantitate de bani de la Rezerva Federală, Willis Newton a ales un loc pustiu din Rondout, Illinois, pentru a pune în scenă jaful.

Cu ajutorul lui Fahy, Willis și Jess Newton s-au urcat în secret în tren în Chicago. Când trenul s-a apropiat de Rondout, s-au infiltrat în locomotivă, au oprit trenul și au aruncat sticle de formaldehidă în vagoanele de pasageri, creând panică. În acest timp, Doc, Joe și Glasscock s-au alăturat jafului.

Mulți bani

În haosul care a urmat, Glasscock l-a confundat pe Doc cu un paznic și l-a împușcat de cinci ori. În total, prada bandei Newton a fost de 3 milioane de dolari, mai mult decât orice alt jaf de tren din istoria SUA.

Din păcate, nu au apucat să se bucure prea mult timp de ea. Chiar în acea noapte, cineva a anunțat poliția din Chicago că un medic din lumea interlopă trata un bărbat cu răni de glonț într-o casă din zonă.

Acolo, Doc și Joe au fost arestați. Fără să știe de arestarea fraților săi, Willis Newton s-a întors la casa cu pricina a doua zi dimineață, unde a fost și el arestat. Jess Newton s-a întors în Texas cu 35.000 de dolari, în timp ce Glasscock a ascuns cea mai mare parte din pradă, dar autoritățile l-au depistat în cele din urmă și pe ei.

Au recuperat toți banii furați, cu excepția a aproximativ 100.000 de dolari, pe care Glasscock a declarat că i-a îngropat undeva la nord de San Antonio, dar nu s-au mai găsit.

Încheierea unei înțelegeri

Acuzarea s-a oferit să fie mai blândă cu membrii bandei Newton dacă aceștia acceptau să depună mărturie împotriva lui Fahy, astfel că au primit sentințe extrem de ușoare și, în mare parte, și-au schimbat viața.

Willis și Joe Newton chiar au trăit suficient de mult pentru a participa la scrierea cărții The Newton Boys din 1976: Portrait Of An Outlaw Gang de David Middleton și Claude I. Stanush, care i-a readus în lumina reflectoarelor.

Johnny Carson l-a invitat chiar și pe Joe Newton, în vârstă de 79 de ani pe atunci, să fie invitat la The Tonight Show în 1980. În 1998, povestea lor a fost transformată în filmul The Newton Boys, cu cei mai în vogă tineri actori ai momentului, așa că au scăpat basma curată la curtea Hollywoodului, dacă nu și în fața legii.