Actual Lifestyle

Cel mai periculos hacker din lume e român. A fost prins în SUA și e judecat pentru infectarea serverelor NASA

Cel mai periculos hacker din lume e român. A fost prins în SUA și e judecat pentru infectarea serverelor NASA
Twitter

Hackerul român care a creat și distribuit unul dintre cei mai periculoși viruși informatici, numit „Gozi”, a ajuns pe teritoriul american, unde va fi judecat pentru infectarea a peste un milion de computere și cauzarea a mari pierderi financiare în întreaga lume.

Românul Mihai Ionuț Păunescu a fost extrădat în SUA, unde își va afla pedeapsa pentru infracțiunile informatice comise. Bărbatul a fost reținut anul trecut pe Aeroportul Internațional El Dorado din Bogota. El venea de la Amsterdam și se îndrepta spre Medellin. Luni, 18 iulie, hackerul român a fost dus în fața unei curți federale din Manhattan, iar magistrații au decis reținerea sa.

Anchetatorii susțin că Păunescu a creat și distribuit unul dintre cei mai periculoși viruși informatici din istorie, numit „Gozi”, care a cauzat daune de zeci de milioane de dolari victimelor. Virusul a fost descoperit pentru prima dată în 2007 și a infectat cel puțin 40.000 de computere din SUA, inclusiv peste 160 aparținând NASA.

Românul nu a acționat singur. El lucra alături de un cetățean rus și un leton. Partenerul rus Nikita Kuzmin a fost condamnat la 37 de luni de închisoare și obligat la plata unei amenzi de 7 milioane de dolari, iar cel leton la 21 de luni de închisoare.

În 2012, procurorii români au descins în locuința lui, unde au găsit 300.000 de dolari și 60.000 de lei. Cel mai probabil, banii fuseseră obținuți printr-un sistem de fraudare a cardurilor. Virusul creat de hackerul român era închiriat criminalilor cibernetici pentru o taxă de 500 de dolari pe săptămână.

Pe lângă renumitul „Gozi”, hackerul român a mai distribuit și virușii „banking Trojan”, „Zeus Trojan” şi „SpyEye Trojan”. Infectarea cu acești viruși permite accesarea conturilor bancare electronice şi sustragerea informaţiilor din acele conturi, inclusiv datele clienților.

Acum, românul așteaptă să vadă cât timp va petrece după gratii.