Actual International

Subiectul NATO, mult discutat. Este sau nu pregătită Republica Moldova pentru aderarea la această alianță?

Subiectul NATO, mult discutat. Este sau nu pregătită Republica Moldova pentru aderarea la această alianță?
infocenter.md

Potrivit ministrului, discuțiile privind revizuirea statutului de neutralitate sunt apanajul politicienilor, iar o eventuală decizie privind aderarea la o alianță militară trebuie luată după un amplu proces de consultare cu cetățenii, potrivit ministrului Apărării, care spune că Republica Moldova nu este pregătită pentru aderarea la NATO, iar polemicile create în jurul acestui subiect sunt parte a războiului hibrid.

Domeniul apărării a fost dat uitării

Președintele Maia Sandu a menționat, într-un interviu pentru Politico, că, în prezent, au loc discuții serioase, dacă Republica Moldova își poate asigura singură securitatea sau e necesară apartenența la o alianță mai mare.

Iar, în acest context, ministrul Apărării a spus că renunțarea la statutul de neutralitate trebuie să coincidă cu dorința poporului de a face sau nu parte dintr-un bloc militar.

Astfel, Anatolie Nosatîi în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV a declarat: „Cu regret, domeniul apărării a fost dat uitării, n-au fost făcute investiții, de aceea nu putem face față provocărilor din prezent. Statutul nostru de neutralitate ne-a lăsat să fim de unii singuri și cu un sistem de apărare care nu este relevant actualității. Revizuirea statutului de neutralitatea trebuie s-o facă politicienii și trebuie s-o facă luând în considerare opinia cetățenilor. Acest subiect trebuie supus dezbaterilor, analizelor, este un proces democratic care trebuie să aibă loc în conformitate cu toate prevederile”.

De asemenea, Anatolie Nosatîi a precizat că apartenența la o alianță militară nu presupune neapărat aderarea la NATO. Republica Moldova, potrivit ministrului, este departe de a atinge standardele țărilor membre NATO.

Trebuie să faci față, să fii acceptat

Ministrul Apărării a mai spus: ”Toți vehiculează cu NATO, dar doamna președinte n-a menționat despre NATO, ci despre o alianță. Și trebuie spus că alianțele sunt diferite, există alianțe locale, regionale. Toți cei care doresc să manipuleze la acest subiect au invocat NATO, acea alianță politico-militară foarte puternică, iar dorința de a deveni membru nu este suficientă. Trebuie să faci față, să fii acceptat, să implementezi standarde în sistemul de pregătire, dotare. În primul rând, nici nu se discută acest lucru acum, dar noi nici nu suntem pregătiți. Este o discuție doar pentru a crea polemici în societate, pentru a distrage atenția de la alte probleme. În primul rând, trebuie să vedem ce doresc cetățenii Republicii Moldova”, a mai spus ministrul Apărării.

În urma declarației președintelui Maia Sandu privind posibilitatea aderării la o alianță, s-a generat un val de critici. Astfel, politicieni din Republica Moldova și Federația Rusă au acuzat guvernarea de la Chișinău de încercarea de a atrage țara în război.

Republica Moldova este stat neutru

De asemenea, ministrul Apărării a declarat: „Nu comentez ceea ce spun cei care-și doresc ca Republica Moldova să fie o țară slab dezvoltată, care nu are sistem de apărare, reziliență. Ei își doresc ca noi să nu avem capacitatea de a răspunde provocărilor. Toate aceste discuții sunt o parte componentă a unui război hibrid care este dus împotriva guvernării și statalității Republicii Moldova”.

Potrivit Constituției, Republica Moldova este stat neutru. Cu voturile a cel puțin 2/3 dintre deputați, modificarea legii supreme poate avea loc în Parlament, citează stiripesurse.ro.