Actual International

China a efectuat cea mai mare incursiune militară de până acum. 71 de avioane au fost văzute în apropierea Taiwanului

China a efectuat cea mai mare incursiune militară de până acum. 71 de avioane au fost văzute în apropierea Taiwanului
Reuters

China a trimis 71 de avioane în apropierea Taiwanului, în timpul unui exercițiu militar. Aceastas e consideră a fi cea mai mare incursiune militară chineză, amenințătoare la adresa statului Taiwan, de până acum.

China a efectuat cea mai mare incursiune militară de până acum. 71 de avioane au fost văzute în apropierea Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat luni, 26 decembrie, că statul chinez a efectuat cea mai mare incursiune militară de până acum, după ce a trimis avioane de luptă, drone și nave spre țara insulară într-o demonstrație de forță de 24 de ore.

Armata chineză a trimis 71 de avioane și 7 nave spre Taiwan, în timpul unui exercițiu militar de 24 de ore desfășurat de China.

Acest anunț a fost făcut de Ministerul Apărării din Taiwan, care a emis o declarație pe 26 decembrie, în care se spune că de această dată China a efectuat exercițiul militar ca răspuns la includerea Taiwanului în proiectul de lege privind cheltuielile anuale pentru apărare din SUA, adoptat sâmbătă, 25 decembrie 2022. Acest proiect de lege are ca scop creșterea asistenței militare din partea guvernului SUA pentru Taiwan.

Un raport publicat de Reuters a precizat că printre avioanele trimise de China se numără avioane de luptă și drone, care au fost însoțite de șapte nave. Acestea au intrat în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului în ultimele 24 de ore, iar 43 dintre avioanele sale ar fi traversat, de asemenea, linia mediană a strâmtorii Taiwan, care este zona tampon neoficială dintre cele două părți.

Exercițiul s-a desfășurat între orele 6 dimineața de duminică și 6 dimineața de luni, potrivit Ministerului Apărării Naționale din Taiwan. De asemenea, ministerul a anunțat că printre avioanele trimise de China spre Taiwan se numără 18 avioane de luptă J-16, 11 avioane de luptă J-1, 6 avioane de luptă Su-30 și drone.

Agenția oficială de știri centrală taiwaneză a descris exercițiul militar ca fiind cea mai mare incursiune de până acum. Aceasta a declarat că China și-a sporit constant presiunea asupra Taiwanului în ultimele luni, adăugând că nu a existat încă nicio alarmă pe insulă.

O declarație emisă de biroul președintelui taiwanez Tsai Ing-wen a precizat că guvernul va convoca marți dimineață o reuniune la nivel înalt privind securitatea națională, pentru a discuta despre consolidarea sistemelor sale de apărare civilă.

Amintim că Taiwanul este revendicat de China ca teritoriu propriu, iar hărțuirea Chinei față de această țară insulară s-a intensificat în ultimul an, fiind semnalate aproape zilnic avioane și nave trimise spre această insulă.