International

China, gigantul economic care va cuceri lumea. Ce spun experții

chinezii-nu-mai-vor-faca-nunti
sursa foto arhiva personala

Specialiștii susțin că Asia de Sud-Est și China au luat angajamente semnificative la summitul ASEAN din acest an. Potrivit lor, țările sunt pregătite să devină un motor important al economiei globale.

Cel de-al 43-lea summit al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est a avut loc recent la Jakarta, Indonezia.

China, în centrul atenției

Summitul  s-a încheiat cu adoptarea unei declarații din partea liderilor ASEAN care consolidează rolul regiunii ca „epicentru de creștere”. China a fost prezentă și a participat activ la mai multe dintre ședințele summitului.

„Este probabil ca în viitor centrul de creștere să se mute în regiunea Asia-Pacific. Iar, în cele din urmă regiunea va prelua poziția Statelor Unite și a Europei și va deveni un loc al țărilor dezvoltate”, a declarat Sawidji Widoatmodjo, decanul școlii de economie de la Universitatea Tarumanagara din Indonezia.

„Dacă puterea economică a Chinei este pusă laolaltă cu puterea economiei ASEAN, nu ar fi o exagerare să spunem că China și ASEAN vor fi liderii creșterii economice globale. În acest timp economia SUA și cea europeană vor înregistra o creștere scăzută și vor continua să încetinească”, a adăugat Sawidji.

Geoffrey Williams, profesor și decan al Institutului de Studii Postuniversitare de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Malaezia, a declarat că SUA și Europa au fost considerate cândva motoarele economiei globale. Acest lucru se datorita venitului lor ridicat pe cap de locuitor și a cererii uriașe de consum. Cu toate acestea, această tendință s-a schimbat. Există o schimbare în ceea ce privește cererea globală, China, India și ASEAN oferind în mod colectiv piețe mari.

„Deși veniturile pe cap de locuitor (în Asia în curs de dezvoltare) sunt mai mici, miliardele de consumatori fac din aceste piețe foarte mari”, a declarat Williams. Acesta a mai adăugat că țările asiatice beneficiază de o creștere economică ridicată, de populații relativ tinere și de o forță de muncă educată.

Lider global

„China este, desigur, o forță economică majoră nu doar în Asia, ci și la nivel global. Va rămâne o forță majoră datorită mărimii și creșterii sale. Dar și a influenței sale politice și prin investițiile din cadrul (inițiativei) Belt and Road. În acest fel, poate sprijini ASEAN prin comerț și investiții”, a spus el.

În pofida unei încetiniri economice, ASEAN are un obiectiv ambițios. Datorită creșterii populației regiunii, a investițiilor în creștere și a progresului tehnologic, care îi sporesc rolul global. În același timp, ASEAN poate învăța din ascensiunea Chinei, în timp ce consolidarea legăturilor bilaterale poate fi reciproc avantajoasă, au spus ei.

Josua Pardede, economist șef la Permata Bank din Jakarta, a declarat că creșterea Chinei și a ASEAN este „interdependentă”. China este un partener comercial și o sursă de investiții majoră pentru ASEAN. Investițiile chinezești se concentrează pe sectorul de producție. În acest fel stabilește un lanț de aprovizionare industrială în regiune și stimulează creșterea, conform chinadaily.com