International

China susține că va trimite austronauți pe Lună! Când va avea loc lansarea rachetei

Luna, sursa foto go.com
sursa foto go.com

China va ajunge cu siguranță pe Lună în următorii șapte ani, susține un important om de știință chinez specializat în studiul Lunii.

„Până în 2030, poporul chinez va putea cu siguranță să pună piciorul pe Lună. Asta nu este o problemă”, a declarat Wu Weiren, proiectantul șef al programului de explorare lunară al Chinei, pentru postul de televiziune chinez CCTV la 18 aprilie, înainte de „ziua națională a spațiului” din 24 aprilie.

China lucrează deja la echipamentul necesar pentru a permite aselenizarea astronauților pe Lună. Țara dezvoltă o rachetă de ultimă generație pentru a lansa o navă spațială îmbunătățită pentru echipaj, în timp ce se lucrează la un dispozitiv de aterizare pe Lună.

Racheta va avea un zbor de testare în 2027

Noua rachetă este programată pentru un zbor de testare în 2027, în timp ce noua navă spațială a efectuat deja o misiune fără echipaj. Wu Yansheng, președintele Corporației Chineze ale Științei și Tehnologiei Spațiului (CASC), principalul contractor spațial al țării, a prezentat la începutul acestui an o secvență animată care oferă o impresie despre cum ar putea arăta viitoarea aselenizare cu echipaj chineză.

Misiunea la care face referire Wu Weiren ar permite o ședere pe termen scurt pe suprafața lunară. Dar China are în vedere și construirea unei baze permanente, cunoscută sub numele de Stația Internațională de Cercetare Lunară, care ar urma să fie construită în anii 2030.

Primii pași pentru acest proiect ambițios includ misiuni robotizate la polul sud lunar pentru a testa utilizarea tehnologiei de imprimare 3D pentru a crea cărămizi asemănătoare cu cele Lego din solul lunar.

„În ceea ce privește întrebările referitoare la posibilitatea de a construi o casă, de a face cărămizi și de a avea acces la servicii de comunicare pe Lună, se așteaptă ca acestea să fie verificate de experimentele Chang’e 8, care vor oferi o garanție pentru explorarea științifică lunară la scară largă în viitor”, a declarat Wu, referindu-se la o misiune robotică programată să fie lansată în 2028.

China își caută parteneri pentru călătoria pe Lună

China caută, de asemenea, parteneri pentru această aventură, la fel cum Statele Unite atrag sprijin pentru programul său Artemis. „Stația internațională de cercetare lunară construită de China este deschisă [partenerilor internaționali]. Salutăm participarea țărilor dezvoltate, cum ar fi Statele Unite și țările europene. De asemenea, sperăm că ni se vor alătura țările BRICS și unele țări africane în curs de dezvoltare”, a declarat Wu. (BRICS este prescurtarea de la Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud).

„Am înaintat o inițiativă pentru ca toți să semneze contracte, înțelegeri sau acorduri strategice de intenție”, relatează Space.