Actual Diverse

Chinezii au scăpat de sub control racheta lansată luni și se va prăbuși pe Pământ.”Sunt puși mulți oameni în pericol”

Chinezii au scăpat de sub control racheta lansată luni și se va prăbuși pe Pământ.”Sunt puși mulți oameni în pericol”
weatherboy.com

„Este doar o nerespectare intenționată a liniilor directoare internaționale?”

Luni, 31.10.2022, China a lansat cu succes cea de-a treia și ultima piesă din noua sa stație spațială Tiangong.

FOTO businessinsider.com

Iar corpul de 23 de tone al rachetei revine undeva pe Pământ în acest weekend.

Modulul Mengtian, care conține experimente științifice, a fost lansat în spațiu pe racheta chineză Long March 5B, iar apoi s-a detașat de aceasta.

Long March 5B, pe cale să coboare din nou în atmosferă

Corpul Long March 5B a căzut pe propria sa orbită în jurul Pământului, spre deosebire de majoritatea corpurilor de rachete moderne, care sunt concepute pentru a cădea într-o parte îndepărtată a Oceanului Pacific. Prin urmare, corpul Long March 5B este pe cale să coboare din nou în atmosferă (un eveniment numit „reintrare”) și să cadă pe Pământ vineri (04.11.2022) sau sâmbătă dimineața, în funcție de fusul orar.

Se pare că nimeni nu știe unde va cădea corpul rachetei, întrucât nimeni nu îl controlează.

Racheta se va dezintegra înainte de a ajunge pe Pământ

Potrivit experților, racheta, care are dimensiunea unei clădiri de 10 etaje, se va dezintegra înainte să lovească planeta noastră, însă nu complet. Din estimările anterioare ale experților, între 20% și 40% din masa unui astfel de obiect “supraviețuiește” în timpul căderii sale prin atmosferă.

Și tot potrivit experților, este încă prea devreme pentru a spune exact unde ar putea cădea racheta, cel mai probabil în bucăți. Dar Aerospace Corporation urmărește stadiul rachetei și prezice posibilele căi pe care le-ar putea urma înapoi pe Pământ.

Conform calculelor analiștilor, zona în care ar putea cădea resturi acoperă aproximativ 88% din populația umană.

Calea proiectată a corpului rachetei în jurul Pământului/ FOTO businessinsider.com

China a fost condamnată

Liderii industriei spațiale au condamnat lipsa de control a Chinei asupra rachetei, spunând că prezintă un risc inutil pentru viețile și proprietățile oamenilor. Dar, cu toate că este extrem de puțin probabil ca o persoană să fie lovită, posibilitatea există.

Este pentru a patra oară când China amenință oamenii prin lansările sale de rachete

Aceasta marchează a patra oară când o rămășiță din racheta Long March 5B a Chinei a amenințat vieți și proprietăți umane. Fiecare dintre cele trei ori lansate de racheta – în 2020, 2021 și în iulie 2022 – bucăți din corpul său au căzut înapoi pe Pământ.

„Este doar o nerespectare intenționată a liniilor directoare internaționale? Sau pentru că este un vehicul nou, nu a fost proiectat corespunzător, astfel încât să poată face o reintrare controlată? Oricum, este regretabil că sunt puși mulți oameni în pericol”, a precizat John Logsdon, fondatorul Institutului de Politică Spațială al Universității George Washington, citează businessinsider.com