Actual Lifestyle

Cine este românul din spatele traficului celor mai preţioase bijuterii din comorile dacice  

Cine este românul din spatele traficului celor mai preţioase bijuterii din comorile dacice  
Twitter

Radu Horia Camil este unul dintre personajele cheie din reţeaua prin care bunurile de patrimoniu au ajuns în SUA. Originar din Cluj, bărbatul a fost judecat în mai multe dosare privind traficul de scuturi antice, brăţări de aur, tabule de bronz şi alte mii de piese furate.

Încă din anul 1993, Radu Horia Camil a fost interesat de detecţii şi săpături în diverse puncte arheologice, motiv pentru care cu ajutorul unui detector marca White’s, a făcut detecţii în zona Munţilor Orăştiei, aşa cum declara în prima fază în faţa anchetatorilor. „Cu această ocazie, Radu Horia Camil a dezvăluit că a descoperit „câteva monede de argint (denari republicani) şi trei inele de bronz” pe care ulterior le-a înstrăinat”, se arată într-un alt dosar în care acesta a fost judecat.

Cum la acea vreme nu exista o legislaţie care să interzică o astfel de activitate, Radu Horia Camil nu a fost interesat să ajute la recuperarea lor. „În perioada 1998 – 2007, s-a asociat cu alţi inculpaţi, precum şi membri ai „Cartelului sârb” pentru efectuarea unor detecţii şi săpături neautorizate în siturile arheologice din Munţii Orăştiei, clasate monument istoric.”, spun anchetatorii, conform adevarul.ro.

Ce bunuri a vândut

Acesta a primit în mod repetat şi a ajutat la valorificarea numeroaselor bunuri arheologice: două brăţări dacice din aur, 200 de monede din aur de tip Lysimachos şi 500 monede de argint tetradrahme, în valoare totală de 783.400 Euro; 25 denari de argint; 6 piese monetare din bronz (Procopius), un inel din aur cu camee (epocă romană), o brăţară tracică din argint, 58 denari imperiali, 99 denari republicani din argint, 43 denari romani din argint în oală de lut, primite de la o echipă de braconaj, 105 piese arheologice reprezentând diverse tipuri de arme şi unelte dacice din fier, bronz şi plumb, în valoare de 30.000 Euro, 4.000 piese arheologice (monede, vase, arme etc.) în valoare de 40.000 Euro, predate de inculpatul Radu Horia Camil la Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei, din Cluj-Napoca.

Era acuzat că s-a asociat în perioada 1998 – 2007 cu grupările infracţionale şi a ajutat la valorificarea mai multor piese de aur şi argint pe piaţa neagră.

Două brățări de aur, vândute la preț de nimic

Potrivit anchetatorilor, Camil a vândut o brăţară dacică de aur, de 680 grame, firmei „Ward & Company, Works of Art”, din New York, cu preţul de 40.000 dolari. O altă brăţară, de 760 grame, a fost transmisă aceleiaşi firme pentru a o vinde în regim de consignaţie cu preţul de 45.000 dolari, însă pentru că nu s-a reuşit vânzarea ei, acesta a scos-o la licitaţie pe e-bay, vânzând-o, în 2005, firmei Ariadne Galleries din New York, pentru preţul de 30.000 USD.

De asemenea, a colaborat cu muzeele cărora le-a oferit o parte din piesele provenite din siturile arheologice.

Condamnat cu suspendare

În 2020, Curtea de Apel Alba Iulia l-a condamnat la patru ani de închisoare, cu suspendare, pe Radu Horia Camil, acuzat de spălare de bani într-un dosar privind traficul de comori dacice, furate din siturile arheologice din Munţii Orăştiei. Obiectul dosarului a fost transferul proprietăţii a două scuturi dacice, respectiv dobândirea şi deţinerea a 145 de monede koson din aur şi actul material privind tablele/plăci epigrafice de bronz inscripţionate de la Troesmi.

În privinţa tezaurului de kosoni, Camil a fost acuzat că a dobândit un număr însemnat de monede Koson de aur, iar la data 4 septembrie 2010 a fost surprins în flagrant de către autorităţile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii în timp ce deţinea asupra sa 145 monede koson din aur în valoare de 101.500 euro, sustrase în iunie 2007 din Sarmizegetusa Regia. Se deplasa cu ele spre o casă de licitaţii din Osnabrueck, Germania.

Radu Horia Camil a fost acuzat de dobândirea în 2003, a două tabule din bronz, în valoare de 28.000 lire sterline, conţinând legile oraşului roman Troesmis, scrise în latină. Monumentele epigrafice, emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161 – 180 AD), erau furate din situl arheologic Troesmis din judeţul Tulcea. „După ce a încercat în mod repetat să le vândă le-a transferat prin vânzare către o casă de licitaţii din Londra (sens în care a utilizat şi o menţiune plăsmuitoare, respectiv că bunul ar proveni dintr-o colecţie privată)”, se arăta în dosar. În mai 2015, autorităţile române au reuşit repatrierea lor din Londra, unde fuseseră scoase la licitaţie cu 80.000 de lire sterline.

Scuturile dacice

Radu Horia Camil a fost judecat pentru infracţiuni de spălare de bani, fiind acuzat că în perioada 2003 – 2010 a dobândit şi deţinut bunuri arheologice preţioase furate din patrimoniul cultural naţional, pentru a le restaura prin curăţare şi ulterior a le transfera prin vânzare, cunoscând că acestea provin din acţiunile de braconaj în siturile arheologice. Potrivit anchetatorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, două „scuturi” dacice din bronz cu o valoare de 45.000 de dolari, 145 de kosoni de aur estimaţi la peste 100.000 de euro şi două tabule din bronz în valoare de 28.000 lire sterline au fost traficate de clujean.

În anul 2003, susţin anchetatorii, Radu Horia Camil a primit două scuturi dacice în valoare de 45.000 dolari, sustrase din situl arheologic monument istoric Piatra Roşie, pe care le-a introdus în piaţa legală de antichităţi, transferându-le prin vânzare în 30 martie 2004 unui dealer din New York, SUA. Artefactele, sustrase în perioada 2001 – 2002 din sit, au fost recuperate în 2012, iar conform estimării din 2015 au o valoare de 80.000 de euro fiecare.