Actual Diverse

Cine ucide o viespe riscă o amendă de până la 65 de mii de euro. De ce sunt protejate prin lege micile vietăți, în Germania

Cine ucide o viespe riscă o amendă de până la 65 de mii de euro. De ce sunt protejate prin lege micile vietăți, în Germania

Viespile se simt în Germania ca la ele acasă. Nimeni nu le deranjează, să le omoare nici vorbă. Oamenii știu, deja, că atunci când se iau de micile înaripate au de suportat amenzi dure, care lovesc din plin ”buzunarul” și atunci nu le rămâne decât un singur lucru: se fac că nu le văd și nici nu le aud.

Cine ucide o viespe riscă o amendă de până la 65 de mii de euro. De ce sunt protejate prin lege micile vietăți, în Germania

Povestea viespilor este una inedită, în Germania: Oamenii din această țară nu le alungă aproape niciodată și nu este neobișnuit, în timpul verii berlineze, să vezi cum vitrina gastronomică a unui magazin are în interiorul ei trei-patru viespi, care stau liniștite și își văd de treaba lor chiar deasupra prăjiturilor și gogoșilor, devorând metodic glazura, fără a determina nici cea mai mică reacție în rândul managerilor sau  clienților.

Cei care sunt de-ai locului cred că este normală o astfel de priveliște într-un magazin, care la noi ar fi imediat sancționat de Protecția Consumatorului, Direcția Sanitară etc.

Și tot în Germania, la fel se întâmplă și la mesele din restaurantele și cafenelele în aer liber sau în timpul grătarelor, unde poți fi sigur(ă) că singurii care se vor supăra când sosesc acești oaspeți nedoriți suntem doar noi, străinii.

Ce prevede legea în Germania

Potrivit articolului 39 din Legea federală pentru conservarea naturii ( Bundesnaturschutzgesetzes sau BNatSchG), este interzisă „deranjarea intenționată a animalelor sălbatice sau capturarea, rănirea sau uciderea acestora fără un motiv rezonabil”.

Precizare: viespile sunt incluse în categoria animale sălbatice, în legea dată, potrivit mass-mediei locale.

Așa că nu numai că nu ai voie să-i lovești cu papuci, dar nici nu ai voie nici să deranjezi viespile fără un motiv întemeiat.

Se consideră motiv întemeiat o alergie gravă care face ca posibila înțepătură de viespe să fie periculoasă pentru sănătate sau ajungi la spital, în stare mai mult sau mai puțin gravă. 

În toate celelalte cazuri, în teoria care menționează ”fără temei”, uciderea unei viespi este o infracțiune pedepsită cu amenzi cuprinse între 5.000 și 65.000 de euro.

Suma fixată ca amendă depinde întotdeauna de fiecare caz în parte și, de asemenea, de specia de viespe în cauză (viespea, de exemplu, se bucură de o protecție specială, alte vietăți asemănătoare ei nu sunt la fel cotate), precizează site-ul informativ german Bußgeldkatalog.

Oricine vede cum moare o viespe într-o fabrică de bere nu trebuie neapărat să se aștepte să plătească o amendă de 5.000 de euro”, se arată pe portalul media german.

Foto: EVZ/ viedeo: youtube